Quiche caprese

quiche_caprese-2
Getty Images

Quiches zijn altijd heerlijk, vooral deze quiche caprese met tomaat, basilicum en mozzarella uit het nieuwste kookboek 'De makkelijke keuken' van culinair journalist en auteur Karin Luiten. Misschien ken je haar nog wel van haar eerdere bestsellerserie 'Zonder pakjes en zakjes'. Dat wordt weer smullen!

Aantal personen 
6 personen
Bereidingsduur 
20 minuten, wacht(rust)en: 30 minuten, in de oven: 15 + 10 + 20 minuten

Ingrediënten

  • Deeg:
  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • 3 el koud water
  • flinke snuf zout
  • 1 pak droge bonen (bakvulling)
  • Vulling:
  • 400 g rode (en gele) kerstomaatjes
  • 150 g halfgedroogde tomaatjes (in olie, pot)
  • 1 grote bol buffelmozzarella
  • 1 bosje basilicum
  • 25 g pijnboompitten
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 g versgeraspte parmezaan
  • 1 verkruimeld beschuitje/paneermeel
  • ½ tl cayennepeper
  • zout & peper uit de molen

Bereiding

  •  Oven voorverwarmen op 200 °C.

Deeg

  • Doe bloem, boterblokjes en zout in een kom. Verkruimel tussen je vingers. Voeg losgeklopt ei plus water toe en kneed snel tot een bal. Laat in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Verdeel over een grote, ingevette en met bloem bepoederde lage ribbelvorm (Ø 28 cm). Leg er een vel bakpapier in, vul met droge bonen en bak 15 minuten blind vrij onder in de oven. Til papier en bonen eruit en bak nog 10 minuten tot de bodem goed droog is.

Vulling

  • Snij de kerstomaatjes doormidden, knijp de natte zaadjes er een beetje uit. Doe in een kom. Hak de gedroogde tomaatjes grof, snij de basilicum in reepjes. Meng alles door elkaar, plus de helft van de geraspte kaas en flink gemalen peper. - Klop in een andere kom de eieren los met slagroom, flink zout en peper plus cayennepeper. Roer de andere helft van de geraspte kaas erdoor. - Scheur alvast de mozzarella in stukjes.

Samenstellen

  • Haal de schaal uit de oven. Bestrooi de bodem met beschuit kruim. Verdeel de tomaten erover. Daarop de mozzarella. Bestrooi met pijnboompitten. Giet het ei-roommengsel erover. - Zet (ovenwanten aan!) weer terug in de oven en bak ± 20 minuten tot de eivulling gestold is en mooi gekleurd.

Tips

  •  In een lage, wijde vorm is de quiche sneller gaar dan in een kleine, hoge vorm. Check met een mes of de eivulling gestold is, anders langer in de oven.
  • De tomaten helemaal leegknijpen hoeft ook weer niet, gewoon een beetje met je duimen wat vocht eruit laten lopen, anders wordt de quiche zo nat.
  • Halfgedroogde tomaatjes (bijv. Sud’n’sol) vind je bij kaaswinkels, delicatessenwinkels en vaak ook in de supermarkt. Ze geven de taart meer pit dan alleen verse tomaten.
  • Geen zin in zelf deeg maken? Kan ook met bladerdeeg uit de vriezer. Wel voorbakken, anders wordt de bodem zompig.

Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waaronder de bestsellerserie 'Zonder pakjes en zakjes'. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op KokenmetKarin.nl.