Runderstoofschotel met een Italiaans tintje

Runderstoofschotel
Plus Magazine

Grote groep eters? Kook slim. Deze stoofschotel kun je al van te voren maken. Even opwarmen en klaar.

Aantal personen 
8 - 10 personen
Bereidingsduur 
30 minuten (+ 2,5 uur stooftijd)

Ingrediënten

  • 1,5-2 kilo sukadelappen
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 flinke winterwortels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 100 gram boter
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 fles stevige rode wijn
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel 200 gram zwarte olijven zonder pit
  • Verse peterselie

Bereiding

Snij de sukadelappen in blokjes van 3 cm. Dep het vlees droog en laat het  ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur komen. Snipper de ui, knoflook, winterwortel en bleekselderij. Verhit de boter en olie in een braadpan en bak hierin de gesnipperde groenten 3 minuten. Schep het uit de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Doe de groente weer in de pan. Schenk de wijn en de gepelde tomaten erbij. Voeg de gedroogde kruiden en het zout toe. Laat het vlees in 2-2 ½ uur zacht gaar stoven. Voeg water of wijn toe als het te veel inkookt. Voeg de laatste 10 minuten de olijven toe. Haal de laurier uit de saus en breng de saus eventueel op smaak met zout en peper en knip er wat verse peterselie boven. Deze schotel kun je prima 1-2 dagen van tevoren bereiden.

Tip

Lekker met pasta of gebakken aardappels uit de oven. Serveer er ook gekookte broccoli, sperziebonen of een salade bij.

Auteur