Tofu benedict

Getty Images

Verbaas je gasten met dit prachtige ontbijt, een waar topstuk. De fluweelachtige en romige 'hollandaisesaus' is heerlijk bij de rokerige tofu.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 225 g stevige tofu, geperst om vocht kwijt te raken
  • 2 eetlepels koolzaadolie, om in te bakken
  • 1 snufje zwart zout (voor een ei-achtige smaak, of neem zeezout)
  • 1 snufje gemalen peper
  • 'HOLLANDAISESAUS'
  • 120 milliliter sojamelk
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1/2 theelepel Engelse mosterd
  • 1 snufje zeezout en peper
  • 120 milliliter koolzaadolie
  • GESAUTEERDE SPINAZIE
  • 4 flinke handen bladspinazie
  • 1 snufje zeezout en peper
  • SERVEREN
  • 2 ontbijtmuffins of bagels
  • 1 bosje verse bieslook, fijngeknipt
  • 1 snufje waterkers
  • 1 hand kerstomaatjes, gehalveerd

Bereiding

  1. Begin met de ‘hollandaisesaus’. Doe de sojamelk, azijn, mosterd met zout en peper in een maatbeker en meng alles grondig met een staafmixer. Druppel ondertussen langzaam de olie erbij tot de saus dik begint te worden. Na het toevoegen van de olie moet de saus dik en romig maar nog wel schenkbaar zijn; voeg een paar lepels extra sojamelk toe als hij te dik is. Proef of de saus op smaak is, dek hem af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast.
  2. Steek rondjes van 8 cm uit de tofu en dep ze droog met keukenpapier. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Verhit de olie erin en bak de tofurondjes aan weerszijden in 3-4 minuten goudbruin. Voeg het zout en de peper toe.
  3. Schep de tofurondjes uit de pan en zet ze weg. Zet het vuur hoog en voeg wat extra olie toe. Doe alle spinazie erin (deze zal snel slinken) zodra de olie begint te roken en verwarm de spinazie. Bak de spinazie 1 minuut en roer snel. Voeg een snufje zout en peper toe en haal de pan van het vuur. Druk het overtollige vocht met een schone theedoek uit de spinazie.
  4. Rooster de muffins of bagels, beleg met een tofurondje en schep de spinazie erop. Strooi de halve kerstomaatjes eromheen. Schep een lepel ‘hollandaisesaus’ erop, bestrooi met bieslook, leg er wat tuinkers op en serveer direct.

Dit recept is afkomstig uit Vegan Party van Gaz Oakley.

    Auteur