maandag, 16 september 2019

Tofuspiesen met mango-yoghurtsaus

Verrassend en verfrissend.
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • stukje gemberwortel (ter grootte van ½ duim)
  • 1 eetlepel sojasaus met minder zout
  • 2 theelepels sesamolie
  • azijn
  • 150 gram tofu
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 mango
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 1 klein volkoren stokbrood

Bereiding

  1. Was de peper. Verwijder de pitjes voor een minder scherp resultaat. 
  2. Was de bosuitjes en snijd ze in dunne ringen.
  3. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
  4. Wrijf in een vijzel een halve rode peper, de helft van de bosui, de geraspte gember, de sojasaus, de sesamolie en 1 eetlepel azijn tot een pasta.
  5. Snijd de tofu in blokjes en schep de pasta erdoor. Laat dit afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur marineren.
  6. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  7. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten net gaar.
  8. Pel de knoflook en snijd het teentje klein.
  9. Fruit de knoflook en de rest van de bosui zacht in de olie.
  10. Meng de knoflook en bosui door de nog warme sperziebonen en maak op smaak met wat azijn. Laat de salade afkoelen.
  11. Hak de rest van de rode peper heel fijn. 
  12. Schil de mango. Snijd 8 mooie stukjes van de mango en houd ze apart. Snijd de rest van het vruchtvlees van de pit af. 
  13. Pureer het vruchtvlees van de mango met de rest van de rode peper fijn. Klop dit met de gemalen komijn door de yoghurt.
  14. Rijg de blokjes tofu met de blokjes apart gehouden mango aan spiesen. 
  15. Gril de tofu in een grillpan aan beide zijden in ca. 6 minuten goudbruin. 
  16. Geef de saus, de sperziebonensalade en het stokbrood erbij.

Ingrediënten over?

Gemberwortel:
Koop een flinke gemberwortel bij de toko, op de markt of in de supermarkt. Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp hem. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries.

Voedingswaarde per persoon

Energie:
590 kcal
Eiwit:
30 gram
Koolhydraten:
70 gram
Vet:
15 gram
Verzadigd vet:
3 gram
Vezels:
20 gram
Zout:
1,9 gram