Turkse bulgursalade (kisir)

Getty Images

Lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram bulgur
  • 150 ml kokend water
  • 1 ui
  • 2 eet­lepels olijfolie
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel (gerookt) pittig paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen ­komijn
  • klein bosje koriander
  • klein bosje peterselie
  • 1 citroen

Bereiding

Doe de bulgur in een schaal en overgiet met kokend water. Dek af en laat 20 minuten staan. Snipper ­intussen de ui, verhit de olie en bak de ui op een laag pitje glazig. Voeg de ­tomatenpuree toe en bak even mee. Schep het paprikapoeder en de ­komijn erdoor. Voeg een beetje ­water toe zodat een dikke saus ontstaat en laat deze afkoelen. Snijd de koriander en peterselie fijn. Pers de helft van de citroen uit en snij de andere helft in partjes. Schep de tomatensaus met de verse kruiden door de bulgur en breng op smaak met het citroensap en zout. Serveer de kisir-salade bij gebakken vlees­ of vis, of als onderdeel van een maaltijd met kleine gerechtjes.

Is er een verschil tussen bulgur en couscous?

Ja! Couscous is een soort pasta, ­gemaakt van bloem van harde tarwe. Bulgur is ook tarwe, maar voor bulgur worden hele tarwe­korrels ­gestoomd, gedroogd en vervolgens gebroken. Het grote verschil is dus dat bulgur volkoren is. ­Couscous is dat niet.

Auteur