dinsdag, 27 oktober 2020

Vegan mac and cheese met romanesco en doperwten

Mac ’n cheese is een typisch Amerikaans gerecht dat simpelweg bestaat uit macaroni en kaas. Niet heel gezond, dus. Deze plantaardige variant is dat wel. Hij zit namelijk bomvol groente!

Ingrediënten

  • 150 gram volkorenpasta
  • 1 romanesco of 1 broccoli
  • 100 gram doperwten uit de vriezer
  • 4 grote aardappelen
  • 2 winterwortels
  • 1 gele ui
  • 200 gram ongebrande cashewnoten
  • 80 milliliter soja kookroom
  • Sap van ½ citroen
  • 3 eetlepels edelgistvlokken (optioneel)
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Snijd de romanesco of broccoli in roosjes en kook deze voor 5 minuten. Kook in de laatste twee minuten de doperwten mee.
  2. Schil de aardappelen en de wortels en snijd ze in blokjes. Snijd de ui in grove stukken. Kook de aardappelen, wortels, gele ui en de ongebrande cashewnoten voor 10 minuten in ruim water. Giet af en vang 300 milliliter van het kookwater op.
  3. Voeg de gekookte aardappelen, wortels, cashewnoten en de ui samen met de kookroom, het citroensap, de edelgistvlokken en de specerijen toe aan een blender of keukenmachine. Pureer tot een gladde massa en breng op smaak met zout en (cayenne)peper.
  4. Kook ondertussen de volkorenpasta volgens de verpakking. Giet af en schep de ‘kaassaus’ met de romanesco of broccoli en de doperwtjes door de pasta.
  5. Serveer warm, eventueel met wat gehakte zonnebloempitten, paprikapoeder en/of peterselie.

Dit recept is afkomstig van The Veggie Reporter.

Aantal personen

4

Bereidingsduur

30 minuten