Zelf barbecuesaus maken

Maak je eigen BBQ-saus

Barbecuesaus maken
Getty Images

Bij een barbecue hoort saus. Maar in de kant-en-klaar sauzen zit nogal eens wat zout én suiker. Door zelf aan de slag te gaan en saus te maken, weet je precies wat er in gaat. Dus maak eens zelf barbecuesaus! Lekker én gezond(er).

Ingrediënten

  • 500 gram kleine rijpe tomaatjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • mespunt chilivlokken
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 theelepels honing

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Verdeel de tomaatje over een bakplaat en besprenkel ze met 2 lepels olijfolie. Zet de tomaten 30 minuten in de oven.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de gegaarde tomaatjes toe. Roer het gerookte paprikapoeder, chilivlokken en komijnpoeder erdoor.
  • Voeg de azijn en honing toe. Druk de tomaatjes goed kapot met een vork en roer tot een saus.
  • Eventueel kun je de saus ook met een staafmixer pureren als je wat gladdere saus wilt hebben.
  • Maak op smaak met wat zout. Laat afkoelen en doe over in een pot.

Tips

  • Een pittige variant maak je door een fijn gesneden rode peper mee te fruiten met de ui en knoflook.
  • Je kunt deze saus in een afgesloten pot maximaal 1 week goed houden in de koelkast. Invriezen kan ook (dan kun je het langer bewaren).

Dit is een recept van PuurGezond.

Auteur