Zelf kimchi maken

Kimchi
Eric Claassen

In gefermenteerde voeding zitten goede bacteriën zoals probiotica die bijdragen aan een goede weerstand en goed zijn voor je darmen. Dus als je deze kimchi regelmatig op het menu zet, maak je je darmen zeker blij!

Aantal personen 
15-20

Ingrediënten

  • 2 Chinese kolen
  • 1 rettich / daikon of een bosje radijs
  • 1 bosje bosuitjes
  • 1 of 2 winterwortelen
  • 3 el zout
  • 5-10 teentjes knoflook
  • 100-150 g verse gember
  • 1-4 verse rode pepers (of Koreaans chilipoeder)
  • 3-4 el vissaus
  • Blender of foodprocessor
  • 1 of 2 schone glazen potten

Bereiding

  • Snijd de kool in de lengte half door en dan nogmaals, zodat je vier kwarten hebt. Snijd die in plakken van 4-5 cm dik.
  • Snijd de andere groenten in plakjes van 3 mm dik.
  • Doe alles in een grote kom met  3 eetlepes zout. Verdeel dit zout met de hand over de groente. Let op dat je hierbij de kool niet kapot knijpt.
  • Verdeel het zoute water dat eruit komt elke 15 minuten - in totaal zo'n 5-7 keer - met de hand over de kool en masseer zachtjes in.
  • Maak tijdens het zouten de pasta voor het kruiden. Meng alle overgebleven ingrediënten en maak er met een blender of foodprocessor een smeuig geheel van.
  • Met de kruidenpasta met de gezouten groente en breng het geheel van de kom over in 1-2 glazen potten.
  • Druk de inhoud met de hand zachtjes aan, zodat de groenten 'onder water' staan. Let op: vul de pot niet helemaal, maar laat aan de bovenkant ongeveer 4 cm over. De belletjes die ontstaan tijdens het fermentatieproces duwen anders het vocht uit de pot.
  • Doe het deksel op de pot, maar sluit deze niet helemaal hermetisch af, zodat de gassen die ontstaan kunnen ontsnappen (laat bijvoorbeeld de rubberen ring achterwege).
  • Zet de pot weg op kamertemperatuur en proef na 2-7 dagen. Zuur genoeg? Stop dan de fermentatie door de pot in de koelkast te zetten. De kimchi blijft in de koelkast 3 tot 6 maanden goed.

Dit recept komt uit het boek Gezond naar honderdvijftien, geschreven door Eric Claassen, Lisette de Jong en Heidi Klijsen. Op hun facebookpagina delen zij meer gezonde recepten en tips.  Ook vertelt professor Eric Claassen in onderstaande aflevering van Gezond Gesprek van alles over gezond ouder worden. Zo weet je na deze aflevering precies waarom witlof zo goed voor je is en waarom flirten belangrijk is.

 

Auteur