De leukste ijsbanen waar je binnen kunt schaatsen

Zonder vorst toch lekker rondrijden

Getty Images

Verlang je naar flinke vorst, omdat je zo graag de ijzers onderbindt? Wees niet getreurd, ook in zachte winters kun je heerlijk schaatsen. Maar dan wel binnen, bijvoorbeeld op een van deze leuke ijsbanen.

1. Thialf, Heerenveen

Wat Wimbledon is voor tennis, is Thialf voor schaatsen. Thialf is het belangrijkste ijsstadion voor topsportschaatsers in Nederland, maar ook recreanten kunnen in Heerenveen oefenen voor de Elfstedentocht. Waan je even als een echte wereldkampioen op de snelste laagland baan van Nederland en ervaar hoe snel jij je rondjes schaatst! Zo kun je je rondjes maken op een 400 meter baan en een 333 meterbaan. Je kinderen leer je de fijne kneepjes op de ‘krabbelbaan’; een 30x30 meter ijsbaan speciaal voor de allerkleinsten.

2. IceFun Sportiom, Den Bosch

Bij IceFun waan je je op de Noordpool. Op deze thema-ijsbaan schaats je niet gewoon een rondje. Je gaat bergje op en af en zwiert door grotten. Af en toe gaat het zelfs sneeuwen! Dit is dus een perfecte plek voor een kinderfeestje of familiedag. Bovendien kun je een bezoek aan de ijsbaan combineren met een duik in het subtropisch zwemparadijs van Sportiom.

3. Schaatsbaan Rotterdam

Schaatsen onder de regenboog? Dat kan elk weekend in Rotterdam. Op de 400 meter baan geniet je op bepaalde tijden van een heuse lichtshow. Laat het weer het toe, dan gaan de zijkanten van de tunneloverkapping open. Zo heb je toch het gevoel dat je buiten bent. Wil je echt eens flink tempo maken, ga dan tijdens het norenuurtje naar deze ijsbaan. Op de funbaan zijn noren juist niet toegestaan, dus daar krabbel je op je gemakje rond op je kunst- of ijshockeyschaatsen.

4. De Scheg, Deventer

In Deventer vind je een 400 meter baan met in het midden een unieke winterspeelplaats voor kinderen: compleet met glijbanen, een klimbaan, kabelbaan, graafmachines, schommels, een draaimolen en een ijsplein waarop ze veilig kunnen sleeën of schaatsen achter een rekje. In de winter hoef je niet apart te betalen voor deze speeltuin, de intree is inbegrepen bij je ticket voor de schaatsbaan. Een ideale combinatie van schaatsen en spelen dus.

5. Flevonice, Biddinghuizen

In de natuur van Flevoland schaats je weliswaar niet binnen, maar kun je wel altijd in de winter buiten schaatsen op een unieke baan van maar liefst 3 kilometer. Dit is de langste kunstijsbaan ter wereld! Vanaf de ijsbaan zie je overdag kilometers weilanden en bossen. Als je geluk hebt zie je soms zelfs herten lopen in de bosrand. 's Avonds schaats je bij helder weer onder miljoenen sterren. In het park is een centrale vijver waar de schaatsbanen omheen zijn gebouwd. Tijdens je rondje kom je twee rustpunten tegen waar je onder het genot van een hapje en drankje kunt genieten van de groene omgeving.

6. Ireen Wüstbaan, Tilburg

De Ireen Wüst IJsbaan is een begrip in Tilburg en omgeving. Recreatieve en sportieve schaatsers kunnen hun hart ophalen op een 400 meter baan met prima ijs en veel lichtinval. Daarnaast is er een 30x60-meterbaan waar lekker geschaatst kan worden door jong en oud. Voor de allerkleinsten zijn schaatsrekjes en botjes beschikbaar. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier bovendien schaatslessen volgen.

7. Sportboulevard, Dordrecht

Ben je een snelheidsduivel en erger je je stiekem aan al die trage recreanten? Ga dan naar de hardrijbaan bij de Sportboulevard in Dordrecht. Iedere maandag- en donderdagavond (de zogenaamde ‘buffelavonden’) is de hardrijbaan speciaal geopend voor schaatsers met noren. Het ideale moment om aan je conditie te werken en jezelf uit te dagen! Ben je meer een danser dan een schaatser, dan kun je je uitleven bij discoschaatsavonden.