5 vragen over de beeldschermbril

Oogklachten door beeldschermgebruik: droge en vermoeide ogen

Getty Images

Al langer dan een jaar werken veel mensen door het coronavirus thuis. Het beeldschermgebruik is hierdoor flink toegenomen. Handig dat er online veel kan, maar helaas heeft dit ook gezorgd voor een toename in het aantal oogklachten. Zoals bijvoorbeeld droge, branderige en vermoeide ogen. Een beeldschermbril kan hiervoor een oplossing zijn.

1. Wat is een beeldschermbril?

Een beeldschermbril of een computerbril is een bril die extra ondersteuning geeft om scherp en comfortabel te kijken op je computer, tablet, smartphone of andere beeldschermen (afstand 40-80cm). Zo hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid. Daarnaast neem je een betere zithouding aan, waardoor ook de kans op hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn kleiner is.

2. Hoe weet je of je een beeldschermbril nodig hebt?

Geadviseerd wordt om regelmatig een oogmeting te doen bij een opticien. Die kan controleren of er een sterkte nodig is om de ogen meer rust te geven. Ook als je geen bril met sterkte nodig hebt, kan een beeldschermbril met blauw licht filter glas voor comfortabel zicht zorgen. Veel mensen geven aan met een beeldschermbril met blauw licht filter minder last te hebben van vermoeide ogen, vermindering van lichtschitteringen achter het scherm en een scherper contrast.

3. Als je al brildragend bent, kan het dan zijn dat je daarnaast nog een beeldschermbril nodig hebt?

De meeste brillen zijn afgesteld op verschillende kijkgebieden zoals ver weg en dichtbij, maar hebben geen optimaal zicht voor het ‘tussengebied’ dat benodigd is voor een beeldscherm. Een beeldschermbril is dus vaak aanvullend omdat een het specifiek is afgesteld op het juiste zicht tot een beeldscherm.

4. Hoe kan je voorkomen dat je nog meer klachten krijgt? Is de bekende 20-20-2 regel ook voor volwassenen?

De 20-20-2 regel is een efficiënte en eenvoudige manier om je ogen even rust te geven wanneer ze vermoeid zijn door het kijken naar een beeldscherm. Dit is een goede aanvulling op een beeldschermbril, want een beeldschermbril zorgt voor comfortabel rustig en scherp zicht. Hiermee voorkom je vermoeide ogen en, doordat je een juiste houding kunt aannemen, ook nek- en schouderklachten.

5. Wat kost een beeldschermbril en krijg je deze door je zorgverzekering vergoedt?

Een beeldschermbril op sterkte is al verkrijgbaar vanaf 120 euro en kan inderdaad door de zorgverzekering worden vergoed afhankelijk van de voorwaarden en het aanvullend pakket.

 

Auteur 
Bron 
  • GrandVision