5 vragen over een oogontsteking

Wat moet je doen als je een ontstoken oog hebt?

Getty Images

Jeukende, rode ogen. Iedereen heeft er weleens last van. Bijvoorbeeld als je lang achter de computer hebt gezeten of televisie hebt gekeken. In deze gevallen gaat het ook snel over. Maar heb je last van één rood oog of rode ogen met misschien zelfs wat slijm en/of pus? Dan kan het een oogontsteking zijn. Wat is een oogontsteking? En wat kun je eraan doen? We vroegen het oogarts Liselotte Aerts.

1. Wat is een oogontsteking?

"Er zijn verschillende soorten oogontstekingen. Wat we als oogarts vaak tegenkomen, is een virale conjunctivitis. Dat is een ontsteking van het bindvlies van het oog ten gevolge van een virus. Meestal wordt die veroorzaakt door het adenovirus. Dat is een virus dat meestal milde klachten geeft met keelpijn, een verkoudheid, wat darmklachten, maar soms ook een oogontsteking. Als oogarts vergelijken we het vaak met een ‘verkoudheid van het oog’. Ook een allergie of bacterie kan een ontsteking veroorzaken."

2. Wat zijn symptomen van een oogontsteking?

"Wanneer de ogen ontstoken zijn, heb je meestal last van rode, jeukende en mogelijk ook branderige, tranende ogen. Patiënten ervaren soms wel een wazig zicht of wat irritatie, maar voor de rest vallen de klachten mee."

3. Wat moet je doen als je een ontstoken oog hebt?

"Zo'n ontsteking is meestal onschuldig, maar kan erg besmettelijk zijn. Vaak zien we het in gezinsverband: één iemand van het gezin heeft het en de rest van de familieleden volgen de dagen/weken erna. Deze oogontsteking kun je dus erg gemakkelijk doorgeven. Als je bijvoorbeeld in je ogen wrijft, komt er wat traanvocht op je handen. Als je dan de deur opendoet met die hand, kan het doorgegeven worden via de deurklink, als de volgende persoon met zijn handen aan zijn ogen komt. Hoewel het heel besmettelijk is, is het niet gevaarlijk. Je kunt preventief voor de andere gezinsleden een ontsmettende druppel gebruiken, zodat zij minder kans hebben om het ook te krijgen. Zelf geven we aan de patiënten vaak een ontstekingsremmende druppel om in het oog te doen zodat ze wat minder last hebben. Maak de ogen een paar keer per dag schoon met water. Was de handen altijd goed en gebruik allen een eigen handdoek. Neem bij twijfel of als de klachten erger worden in plaats van beter contact op met je huis- of oogarts, want dan zijn er vaak extra druppels nodig."

4. Hoe lang mag een oogonsteking duren? 

"In de meeste gevallen duurt zo’n ontsteking tien tot veertien dagen."

5. Wat als je een bacteriële conjunctivitis hebt?

"Een bacteriële conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies door een bacterie. Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar we kunnen die goed herkennen aan een rood oog in combinatie met een etterige afscheiding. Dat wil zeggen dat er in plaats van doorschijnende tranen, eerder gelig slijm uit het oog komt of dat het oog dichtkleeft met gelige korsten. Dit moet worden behandeld met antibioticadruppels, waarna het meestal redelijk snel (na ongeveer een week) wegtrekt. Soms moeten we ook antibiotica via pillen geven, omdat de lokale druppels onvoldoende werken."

Dr. Liselotte Aerts is oogarts en esthetisch arts. Ze heeft een praktijk in het Belgische Schoten en is diensthoofd Oogheelkunde verbonden aan het ziekenhuis aan de Stroom in België. Ze werkt in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. Mei 2024 verscheen haar boek Mooie kijkers - Alles wat je altijd al wilde weten over je ogen. 

 

Auteur