6 redenen waarom multifocale lenzen echt iets voor jou zijn

Ontdek de voordelen van multifocaal

computer
Getty Images

Hoe jong je je ook voelt, na je veertigste komt het moment dat de lettertjes op bijsluiters en de verpakking in de supermarkt flink gekrompen lijken te zijn: je moet aan de leesbril. Zie je zowel veraf als dichtbij niet goed? Dan zijn multifocale lenzen dé oplossing. Daarmee zie je namelijk niet alleen veraf scherp, maar ook dichtbij. Bovendien zie je alles wat daartussen zit goed. Zes redenen waarom multifocale lenzen iets voor jou zijn.

Heel veel mensen van boven de veertig - en ouder - lijden aan het 'korte armen syndroom': omdat de lettertjes in de krant of op een verpakking in de supermarkt te klein zijn, houd je alles iets verder van je vandaan zodat het weer leesbaar wordt. Niet vreemd, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om dingen van dichtbij scherp te zien. Vooral lezen wordt lastiger. Dat noemen we ook wel ouderdomsverziendheid, oftewel presbyopie. Vervelend, want niet alleen zie je niet goed, het brengt ook klachten als hoofdpijn met zich mee.

Ter geruststelling: presbyopie betekent niet dat je ogen achteruit zijn gegaan. Het betekent wél dat je ooglens iets stijver is geworden, waardoor je minder goed kunt accommoderen; het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien. Dat is een volkomen natuurlijk proces, dat begint rond je veertigste en stabiliseert rond je 65ste.

Wat zijn de symptomen van presbyopie?

  • Je kunt dingen van dichtbij niet goed meer zien. Vooral lezen wordt een uitdaging. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en vermoeide ogen.
  • Je houdt dingen als je telefoon of een boek steeds verder van je af om de tekst scherp te stellen.
  • Je kunt minder snel schakelen tussen objecten van dichtbij en objecten van veraf (accommoderen). Je ogen hebben dus wat meer tijd nodig om scherp te stellen.

Wat zijn multifocale lenzen?

Heb je last van (een van) bovenstaande symptomen, dan zul je aan de leesbril moeten of - als je al een bril draagt - aan een multifocale bril. Die laatste bevat zowel een leesgedeelte voor dichtbij als een gedeelte voor veraf. Wil je liever geen bril dragen, of draag je altijd al lenzen, dan zijn multifocale lenzen ideaal. Ook als je wil afwisselen tussen lenzen en een bril - bijvoorbeeld omdat dat voor je werk of hobby handiger is - zijn deze lenzen een uitkomst. Multifocale lenzen, ook wel leeslenzen of lenzen met leesgedeelte genoemd, bevatten meerdere sterktes die vloeiend in elkaar overlopen, zodat je zowel van dichtbij als van veraf goed ziet. En omdat een lens je hele oog bedekt, kijk je altijd met alle sterktes tegelijk, maar merk je daar niets van. Je hersenen schakelen namelijk automatisch naar het scherpste beeld dat jij nodig hebt.

De voordelen van multifocale lenzen

  • Contactlenzen bewegen mee met je ogen. Dus je hebt altijd scherp zicht, zowel dichtbij als veraf, óók vanuit je ooghoeken.
  • Het leesgedeelte draait flexibel met je ogen mee. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook boven je hoofd lezen
  • Je hebt nooit meer last van beslagen bril of regenspetters op je brillenglazen.
  • Lenzen zijn ideaal bij het sporten.
  • Geen gedoe met het steeds op- en afzetten van een leesbril.
  • Je hebt geen zonnebril op sterkte (meer) nodig.

 

 

 

Auteur