Beter zien met contactlenzen

Van zachte lens tot superlens

Getty Images

Heb je er genoeg van om elke dag een bril te moeten dragen? Dan kunnen contactlenzen uitkomst bieden. Maar niet iedereen kan contactlenzen verdragen. En soms is de afwijking van het oog zodoende dat een lens op maat niet mogelijk is. Laat je daarom goed adviseren door een gespecialiseerde opticien.

De meeste mensen kunnen zonder problemen contactlenzen dragen en vooral jonge mensen zijn fan van de kleine lensjes, die je uiterlijk ongemoeid laten.[ITEMADVERTORIAL]

Voordelen contactlenzen

Bij vrouwelijke lensdragers is ijdelheid zelfs reden nummer één om voor lenzen te kiezen en mannelijke lensdragers geven in enquêtes aan contactlenzen te prefereren, omdat het veilig is tijdens het sporten.

Contactlenzen hebben nog meer voordelen ten opzichte van een bril:

  • Met een beetje routine zijn de lenzen gemakkelijk in het oog te plaatsen en wanneer de pasvorm optimaal is (dus wanneer de contactlens mooi op het oog ligt) zul je al snel vergeten dat je lenzen draagt.
  • Met contactlenzen kun je alles doen wat je wilt. Zelfs zwemmen is mogelijk. Je hoeft niet bang te zijn voor je tegenstanders bij contactsporten (denk aan barsten in de glazen of verbrijzelde monturen).
  • Een contactlens beslaat niet.
  • Een zonnebril hoeft niet op sterkte gemaakt te worden wanneer je lenzen draagt.
  • Contactlenzen zijn niet gevoelig voor modetrends, brillen daarentegen wel.
  • Het belangrijkste voordeel is het grote blikveld en natuurlijke zicht dat een contactlens verschaft. Anders dan bij een bril treedt er geen vervorming op aan de randen en geen verkleining (bij negatieve glazen), dan wel vergroting (bij positieve glazen).

Zachte lenzen versus harde lenzen

Veruit de meeste lenzendragers kiezen voor zachte lenzen (64 procent) door de prettige pasvorm en gemakkelijke gebruiksvoorwaarden. Zachte lenzen zijn flexibeler dan harde lenzen (vandaar de prettige pasvorm, want de lens vormt zich naar de oogbol).

Dit kan in het begin wat problemen opleveren met het aanbrengen van de lens op het oog. Maar oefening baart kunst. Het gebruik van zachte lenzen moet in het begin opgebouwd worden, om het oog te laten wennen.

Het inbrengen van harde lenzen is weliswaar gemakkelijk. Maar harde lenzen vereisen een langere gewenningsperiode dan zachte lenzen. Bouw het aantal draaguren langzaam op. Je ogen zullen in het begin tranen en je voelt de lenzen duidelijk zitten.

Als het om een prijsoverweging gaat zijn harde lenzen goedkoper dan zachte lenzen, omdat harde lenzen gemiddeld twee tot drie jaar meegaan.

Zachte lensdragers kiezen meestal voor dag-, maand- of halfjaarlenzen, omdat zachte lenzen sneller vies worden. Daarbij komt dat zachte lenzen altijd in vloeistof bewaard moeten worden om uitdroging te voorkomen.

Nachtlenzen

Je kunt ook kiezen voor nachtlenzen. Zoals de naam al doet vermoeden, draag je deze lenzen inderdaad 's nachts. 's Morgens doe je de lenzen uit en kun je de hele dag goed zien. De hele dag goed zicht is echter relatief, want het effect houdt gemiddeld 6-8 uur aan.

Nachtlenzen zijn alleen geschikt voor mensen met een lichte minafwijking (dat wil zeggen dat je moeite hebt met veraf zien, maar dan wel in geringe mate) of mensen met een cylindrische afwijking.

De opticien kan je vertellen of nachtlenzen geschikt zijn voor jou. Laat je wel goed voorlichten over de mogelijke bijwerkingen. Nachtlenzen kunnen namelijk leiden tot een zuurstoftekort aan het oog en met name aan het hoornvlies.

Dit gebeurt normaal al wanneer je slaapt, maar nachtlenzen kunnen dit verergeren met ontstekingen of beschadigingen aan het hoornvlies tot gevolg. Dit komt echter niet snel voor. Sowieso loop je met alle lenzen iets meer risico wat betreft ontstekingen, dan wanneer je een bril draagt.

Kleurlenzen

Met gekleurde lenzen kun je de kleur van je ogen veranderen. Er zijn ook kleurlenzen op sterkte verkrijgbaar. Maar gebruik ze alleen voor bepaalde gelegenheden! Lees sowieso goed de gebruiksaanwijzing. Kleurlenzen bevatten andere materialen en stoffen dan de standaardlenzen, waardoor je er wellicht niet tegen kan.