Bijziendheid: de nieuwe epidemie

Een op de drie Nederlanders heeft myopie

Getty Images

Bijziendheid, oftewel myopie, is de snelst groeiende oogafwijking ter wereld. Een op de drie Nederlanders is bijziend, een verdubbeling ten opzichte van vijftig jaar geleden. En naar verwachting heeft maar liefst de helft van de wereldburgers in 2050 het. Een zorgelijke ontwikkeling, waarover wordt gesproken als een myopie epidemie. Is dit nog te stoppen?

Zonder ingrijpen wordt bijziendheid de grootste veroorzaker van blindheid en slechtziendheid. Als in 2050 inderdaad een op de twee mensen  bijziend is,  zijn dat vijf keer zoveel mensen dan in 2000 (bron: American Academy of Ophthalmology).

Ook een Nederlands probleem

In Nederland is myopie een groeiend probleem, vooral onder jonge mensen. Van alle zestigers is een kwart bijziend, bij veertigers is dit een derde en bij twintigers zelfs de helft. Hoewel dit wellicht onschuldig lijkt, is niets minder waar. Milde bijziendheid (-0.25 tot -3.00) verhoogt het risico op ooggezondheidsproblemen meestal niet.  Maar bij een kind met een afwijking van -6.00 of hoger, is de kans om later ernstig slechtziend of blind te worden al 33 procent (bron: Oogfonds). Zij krijgen sneller staar en lopen een groter risico op netvliesloslating, Daarnaast is het risico op glaucoom, dat tot uitval van het gezichtsveld leidt, tot wel 7 keer hoger bij matige (-3.25 tot -6.00) en hoge bijziendheid (meer dan -6.00).

Smartphones grote veroorzaker

De oorzaak van myopie is complex. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, ontstaat de afwijking in de jeugd: “Erfelijkheid speelt een rol, maar het ontwikkelen van bijziendheid begint al in de jonge jaren, met een piek tussen dertien en vijftien jaar. Leefstijlfactoren in deze fase, zoals weinig buiten spelen en veel bezigheden waarbij kinderen kijken naar een punt dichtbij de ogen – zoals lezen op een boek, smartphone of tablet – zijn belangrijke risicofactoren.”  

Risico verlagen: begin vroeg

Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, het risico verlagen kan wél. Kinderen minder lang op schermen laten kijken en vaker naar buiten sturen, is een stap in de goede richting: “Wanneer kinderen elke dag een uurtje extra buitenspelen kan de kans op het ontwikkelen van bijziendheid al significant afnemen”, aldus Stad. “Tevens helpt het om minimaal 30 centimeter afstand te houden van je boek of beeldscherm. Dit geldt ook voor volwassenen.”

Nachtlens en druppels

Naast deze methoden wordt de nachtlens (Ortho-K-Lens) gezien als een van de effectiefste manieren om bijziendheid onder controle te houden. Door ‘s nachts deze lenzen te dragen, ziet men overdag scherp zonder ze te dragen. Een andere methode is door gebruik van Atropine oogdruppels. Deze druppels zouden bijziendheid met wel 77 procent kunnen tegenhouden, mits er zo jong mogelijk mee gestart wordt (bron: Contact Lens and Anterior Eye). Vergeet ook niet eens in de twee jaar de ogen te laten controleren. Hoe eerder de bijwerkingen van bijziendheid worden ontdekt, hoe langer de gevolgen vaak uitgesteld kunnen worden.

 

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Oogfonds