De voordelen van een gepolariseerde bril

Beter zicht op weg en water

Getty Images

Iedereen heeft wel ergens een zonnebril slingeren voor die momenten dat je last van de zon hebt. Toch kun je - mét een zonnebril op - nog steeds last hebben van het licht. Standaard zonnebrillen verminderen de felheid van licht namelijk wel, maar nemen de schitteringen van weerkaatsend licht niet weg. Denk aan de reflectie van de zon op je autoruit. Kies je voor een polariserende zonnebril, dan heb je daar geen last meer van. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen van zo'n zonnebril?

Voor een zonnebril met gepolariseerde glazen betaalde je een paar jaar terug nog de hoofdprijs, maar tegenwoordig zijn ze voor iedereen te betalen; óók op sterkte. En dat maakt de aanschaf zeker het overwegen waard, want zo'n gepolariseerde zonnebril kent nogal wat voordelen. Maar wat doet zo'n bril nu eigenlijk precies?

Iedereen kent wel de nare reflectie van zonlicht dat weerkaatst op glas, asfalt, water of sneeuw. En daar is geen normale zonnebril tegen bestand. Een gepolariseerde bril wél en dat is ook precies de reden dat bijvoorbeeld Veilig Verkeer Nederland en de ANWB zo'n bril adviseren bij felle, laagstaande zon tijdens het autorijden. Dat een gepolariseerde bril op zo'n moment wel z'n werk doet, komt door een speciaal filter dat ervoor zorgt dat zonlicht nóg beter gefilterd wordt en hinderlijke schitteringen verdwijnen. Bovendien zorgt dit filter ervoor dat je kleuren, contrast en scherptediepte beter ziet. Dit kijkt een stuk rustiger en dat is aangenamer voor je ogen. Hoe werkt gepolariseerd glas?

Hoe werkt het?

Gepolariseerde glazen nemen dus de lichtschittering weg. Maar wat is lichtschittering eigenlijk? (Zon)licht komt neer op elk voorwerp of oppervlakte en wordt vervolgens deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Meestal hebben wij te maken met horizontale lichtreflectie, omdat we rechtop staan of zitten. Bijvoorbeeld wanneer we autorijden, naar water kijken, skiën of snowboarden. Een zonnebril met polariserende glazen bevat een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Met andere woorden: behalve het verminderen van de lichtintensiteit, absorberen gepolariseerde zonnebrilglazen horizontaal licht.

De voordelen van een polariserende zonnebril

  • Minder hinderlijke schitteringen
  • Verbetert contrast
  • Verbeterde kleurperceptie
  • Minder vermoeide ogen en comfortabeler zicht
  • Veiliger door beter zicht, bijvoorbeeld in het verkeer
  • Op sterkte te maken, ook multifocaal

Draag je een polariserende zonnebril dan kan het wel zijn dat je het scherm van je navigatiesysteem in de auto of smartphone minder goed ziet. Dit heeft met het type beeldscherm te maken. Het ene beeldscherm wordt donker en het andere beeldscherm blijft wel zichtbaar. Gelukkig komen steeds meer fabrikanten met zo'n zonnebrilvriendelijk beeldscherm.

Hoe herken je een gepolariseerde zonnebril?

In de winkel herken je een gepolariseerde zonnebril aan een stickertje op het glas dat aanduidt dat de glazen een polariserende werking hebben. Bij sommige merken (zoals Ray-Ban) staat er in het glas een P gegraveerd. Over het algemeen hangt er bij deze brillen ook een speciale foto waarmee je het effect van zo'n filter heel duidelijk ziet als je een gepolariseerde bril opzet.

Heeft mijn eigen bril gepolariseerde glazen?

Weten of je eigen favoriete zonnebril gepolariseerde glazen heeft? Je kunt het als volgt controleren: houd de zonnebril voor groot oppervlak waar licht op schijnt. Draai de zonnebril vervolgens in een hoek van 90° ten opzichte van het licht en bekijk of de lichtschittering toe- of afneemt. Zo ja, dan heb je een gepolariseerde zonnebril in handen. Je kunt je zonnebril ook testen door deze in een hoek van 45° ten opzichte van je mobiele telefoon te houden. Je mobiel straalt namelijk gepolariseerd licht uit onder diezelfde hoek. Als je je zonnebril afwisselend onder +45° en -45° houdt, wordt het beeld bij een van die hoeken donkerder. Is het glas in jouw favoriete zonnebril niet gepolariseerd? Heel veel monturen zijn geschikt om er alsnog glazen met een polariserende werking in te laten zetten door de opticien, óók op sterkte.

 

Auteur