Ik heb last van droge mond en ogen. Weet u wat mij mankeert?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb last van droge mond en ogen. Weet u wat mij mankeert?

’s Nachts heb ik, man (74) regelmatig een droge mond en droge ogen, zo erg dat ik moet druppelen met vloeistof. Bij gebruik van alcohol ’s avonds wordt het erger, daarom vermijd ik dat zoveel mogelijk. Weet u wat mij mankeert?

Een nachtelijke droge mond én droge ogen na alcoholgebruik in de avond kan ik wel verklaren. Alcohol werkt immers vochtafdrijvend. Daar komt bij dat alcohol spierverslappend is, waardoor de mond tijdens het slapen kan openvallen met als gevolg een droge mond. Ik neem aan dat lichen planus of een andere mondaandoening bij u al is uitgesloten. Heeft iemand bij u ooit gedacht aan het syndroom van Sjögren? Bij deze auto-immuunziekte raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken, wat droge ogen en een droge mond veroorzaakt. Andere klachten kunnen zijn: moeheid en gewrichtspijn. Wel komt deze ziekte vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar. Om de diagnose rond te krijgen is doorverwijzing naar de reumatoloog nodig. Wanneer verder geen aanwijsbare oorzaak wordt gevonden, zijn er allerlei oogdruppels en kunstspeeksel die u zou kunnen proberen.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond augustus 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond