Is het dragen van een bril met mijn ‘oude’ sterkte schadelijk voor mijn ogen?

Kinderen lopen wel risico

Bril
Getty Images

De aanschaf van een nieuwe bril gaat meestal gepaard met nieuwe glazen in een gewijzigde sterkte. Is je oude bril dan nog wel bruikbaar als reservebril? En hoe zit het met je zonnebril en je sportbril op sterkte? Of raken je ogen beschadigd door het dragen van je ‘oude’ sterkte?

Nee, een volwassene beschadigt zijn ogen niet door een bril of contactlenzen met de oude sterkte te dragen. Ook als je heel lang doorloopt met een bril die qua sterkte niet optimaal is, zal er geen schade aan je ogen optreden. Wel kun je er hoofdpijn van krijgen, doordat je ogen veel harder moeten werken. Andere mogelijke gevolgen van een bril of lenzen met een verkeerde sterkte zijn wazig zicht, nekpijn, duizeligheid, dubbel zicht en brandende ogen. De een heeft meer last van dit soort symptomen dan de ander. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je ogen er iets aan overhouden.

Kinderen lopen wel risico

Voor kinderen is het een ander verhaal. De ogen van kinderen zijn nog in ontwikkeling. Als een kind te lang een bril met een verkeerde sterkte – of juist geen bril terwijl dat wel zou moeten – draagt, kan dat leiden tot bijvoorbeeld een lui oog. Het is dan ook van belang de ogen van een kind regelmatig te laten controleren. Kinderen jonger dan tien jaar moeten hiervoor naar een oogarts, optometrist of orthoptist.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker
Bron 
  • AVROTROS Radar
  • Margriet
  • Zeiss.nl