vrijdag, 30 juli 2021

Kinderogen vaak slecht beschermd de zon in

Ouders vergeten massaal de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling. Dat blijkt uit onderzoek van ZEISS onder ruim 1000 Nederlanders.

Hoe jonger een kind, des te gevoeliger de ogen zijn voor schadelijke effecten door UV. Echter, nog geen 6 procent van de Nederlandse ouders beschermt de ogen van hun baby. Ruim de helft van de Nederlandse kinderen draagt pas een zonnebril vanaf 8 jaar.  

Extra gevoelig

Steeds meer jonge ouders voorzien hun kinderen op vroegere leeftijd wel van een zonnebril, maar de generaties ouders van boven de 45 jaar een stuk minder. Het beschermen van de ogen van kinderen tegen UV-straling heeft een lage prioriteit. Terwijl juist de ooglenzen van kinderen het meest helder zijn en daardoor extra gevoelig zijn voor UV-straling.

"Bescherming tegen UV-straling strekt verder dan het smeren met zonnebrandcrème", vertelt Pascal Slot, General Manager ZEISS Vision Care Benelux. "Gelukkig zien ouders dat steeds meer in. Naast crème passen zij steeds meer maatregelen toe, denk aan speciale kleding, vaker in de schaduw en korter in de zon. Toch is het belangrijk dat de blik wordt verruimd. Niet alleen de huid heeft bescherming nodig, maar de ogen ook. UV-bescherming is niet alleen op zonnige dagen nodig, maar elke dag. Zelfs op bewolkte dagen."