Net getest: Blind voor 1 dag

Help slechtziendheid en blindheid voorkomen

oogfonds
Oogfonds

Gezondheidsnet ging voor het Oogfonds Blind voor 1 dag om aandacht te vragen voor oogziektes. Wij vroegen ons af: hoe is het nu om de oogziekte maculadegeneratie te hebben en een dagje te winkelen?

Voor de actie Blind voor 1 dag van het Oogfonds hebben wij een speciale bril gekregen. Deze bril geeft het zicht weer van mensen die in een vergevorderd stadium zitten van de oogziekte maculadegeneratie. Alledaagse activiteiten, zoals een dagje winkelen, zijn ineens een enorme uitdaging. Benieuwd wat onze ervaring is? Bekijk de video.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid en blindheid in Nederland. In ons land zijn naar schatting meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Bij deze oogziekte sterven de lichtgevoelige cellen, de 'kegelcellen', - in de gele vlek (macula) van het netvlies (retina) - langzaam af. Hierdoor zie je midden in het zichtveld geleidelijk steeds waziger en kun je minder details onderscheiden. De meeste van die cellen, de ‘kegeltjes’, bevinden zich op het centrale deel van het netvlies, de macula lutea.

Uiteindelijk valt het centrale deel van het gezichtsveld helemaal uit: er ontstaat een ‘grijze vlek’ (die zelfs zwart kan zijn). In totaal hebben maar liefst 1 miljoen Nederlanders een oogprobleem, inclusief oogziektes. Dit aantal neemt schrikbarend snel toe door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen diabetes hebben. 

Start jouw eigen actie

Oogonderzoek is echt onmisbaar, want iedereen moet goed kunnen zien. Vind jij dat ook? Help dan mee en start vandaag nog jouw eigen actie op Blindvoor1dag.nl! Let op: dit kan nog tot 18 juni 2018, dus wees er snel bij. 

Auteur 
  • Aukeline van Dorp