Oogdruppels: zo gaat het veel handiger

Hulp bij gebruik van de kleine flesjes

Getty Images

De druppel valt op je wang, er schieten meerdere druppels in je oog of je twijfelt of de druppel überhaupt in het oog terecht is gekomen. Vieze vingers in de ogen of vergeten om het traanbuisje dicht te drukken. Een oogdruppel toedienen kan een heel gedoe zijn. Gelukkig zijn er tips en hulpmiddelen.

Tip: ga oefenen met de video’s en uitleg van het Oogziekenhuis

Wie goed wil leren druppelen kan veel informatie vinden op de website van het Oogziekenhuis. Hier staan teksten, illustraties en video’s. Deze informatie is ook te downloaden in een app, voor android of apple. Die app geeft meteen een handige herinnering voor het druppelen.

Tip: probeer een hulpmiddel

Er zijn veel hulpmiddelen te koop. Bijvoorbeeld de Autodrop, dat is niet alleen een merk dropjes in autovorm, het is ook een plastic houder voor het oogdruppelflesje, die je om het oog heen zet. Handig als je je druppelhand niet goed kan stilhouden of richten. Of als je je oog moeilijk open kunt houden tijdens het druppelen. Er is ook een druppelbril. Dat is een gewone bril met een klein gaatje in het glas, waarmee het flesje precies goed staat. Lees hier meer over de verschillende hulpmiddelen. De hulpmiddelen zijn te koop bij de apotheek, maar soms ook bij bol.com. Sommige hulpmiddelen kun je alleen bij een bepaald merk oogdruppel gebruiken.

Tip: ga oefenen bij de apotheek

Een apothekersassistente kan meekijken bij het toedienen en tips geven.  Zij kan ook hulpmiddelen bestellen voor gebruik van de oogdruppels.

Tip: vraag hulp van een naaste

Je kunt natuurlijk een partner of andere naaste te vragen om de druppels in te brengen. Als het allemaal niet werkt, kun je ook de thuiszorg vragen om te helpen bij het druppelen.

Auteur 
  • Heleen Croonen