Ooglaseren: iets voor jou?

Weg met bril en lenzen

Getty Images

Steeds meer mensen gaan bril- en lensvrij door het leven omdat ze hun ogen hebben laten laseren. Maar welke lasermethoden zijn er nu eigenlijk en voor wie zijn ze geschikt?

Geen enkel oog, en dus ook geen enkele oogafwijking is hetzelfde. Maar de meeste refractie- of brekingsafwijkingen - zoals bijziendheid, verziendheid, cilinderafwijking of ouderdomsverziendheid (een leesbril) - zijn te verhelpen door refractieve oogchirurgie, oftewel: het laseren van de ogen.

Lasik

De meest bekende laserbehandeling is de zogeheten lasikbehandeling, ook wel femtolasik of epilasik genoemd. Hierbij wordt met een computergestuurde laser een flinterdun flapje gemaakt in het hoornvlies. Vervolgens wordt met laser de brilsterkte gecorrigeerd. Het flapje wordt daarna terug gelegd. Het oppervlak heelt vrijwel onmiddellijk en je zicht is snel weer goed. Met deze behandeling kunnen de meeste oogafwijkingen worden behandeld. Bij sterktes tussen -10.00 en +5.00 en cilindersterktes tot -/+6.00, kun je in aanmerking komen. Bij hogere sterktes wordt een contactlensimplantaat geadviseerd. De resultaten zijn zeer goed, bij zo’n 95 procent is het zicht na een behandeling weer 100 procent. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving met oogdruppels.

Lasek

Wanneer uit vooronderzoek blijkt dat jouw ogen niet geschikt zijn voor een lasikbehandeling, bijvoorbeeld door een te dun hoornvlies, dan kunt je Lasek of PRK (Photo Refractieve Keratectomie) overwegen. Deze behandeling is geschikt voor bijziendheid tot -8D, verziendheid tot +3D en voor cilinders tot 5D. Bij deze laserbehandeling wordt het meest oppervlakkige, beschermende cellaagje (epitheel) verwijderd. De laserbehandeling vindt daarna plaats op het onderliggende hoornvliesweefsel. Meestal behaal je binnen een week 80 procent van het beoogde resultaat. Het volledig herstel van het gezichtsvermogen duurt 2 tot 4 weken. Ook bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van verdovende oogdruppels. Sommige mensen vinden het herstel na een lasekbehandeling iets pijnlijk.

Lensimplantatie

Bij hele sterke oogafwijkingen is laseren vaak minder geschikt. Een lensimplantatie kan dan een optie zijn. Een contactlensimplantatie biedt vooral uitkomst bij middelzware tot zware bij- en verziendheid (van -8D tot ruim -20D, en van +2D tot +14D). Bij deze behandeling wordt een 'extra' lens in het oog geïmplanteerd. Deze blijft permanent zitten en hoeft niet na bepaalde tijd te worden vervangen. Afhankelijk van het type lens wordt deze vóór of achter het regenboogvlies geplaatst. Ook bij beginnende staar biedt lensimplantatie uitkomst.

De risico’s

De risico’s op complicaties zijn bij refractieve oogchirurgie klein en bijna altijd goed te verhelpen. Als het vooronderzoek grondig is en de behandeling wordt gedaan door een vakkundige oogarts met de modernste apparatuur, dan zijn de risico’s niet groter dan die van het dragen van contactlenzen of een bril.

De kosten

Een ooglaserbehandeling lijkt duur als je het vergelijkt met een bril of contactlenzen. Maar de kosten voor een bril of lenzen keren regelmatig terug, terwijl de kosten voor een ooglaserbehandeling eenmalig zijn. In de meeste gevallen heb je dit in enkele jaren terug verdiend. Of het de investering waard is, is dus uitermate persoonlijk. Sommige verzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten, informeer hiernaar bij jouw verzekering.

Auteur