Oogyoga: ontspanningsoefeningen voor beter zicht

Oefeningen voor ontspanning, meer concentratie en beter zicht

oog-yoga
Getty Images

Yoga ken je waarschijnlijk al, maar heb je al eens van oogyoga gehoord? Onze ogen hebben de hele dag heel wat te verduren, zeker wanneer je veel achter een scherm werkt en aan kunstlicht blootgesteld wordt. Deze ‘visuele stress’ zou je kunnen oplossen door oogoefeningen te doen volgens Karl Ryberg, auteur van het net verschenen boek 'Licht'.

Je ogen zijn vaak de hele dag ingespannen en bezig met waarnemen, waardoor ze vermoeid, geïrriteerd, branderig en droog kunnen aanvoelen. Daarnaast kun je op een gegeven moment ook wazig gaan zien of last krijgen van hoofdpijn. Oogyoga, bepaalde oefeningen voor je ogen, zou kunnen zorgen voor ontspanning, meer concentratie en (uiteindelijk) een beter zicht.

Ayurveda

Oogyoga komt oorspronkelijk uit Ayurveda: een drieduizend jaar oude Hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Het is een holistische methode, waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De natuur speelt hierin ook een belangrijke rol. In Ayurveda staan onder andere de energiebalans en aandacht voor de ogen centraal.

Bates-methode

Oogarts William Bates (1860-1931) haalde aan het einde van de negentiende eeuw inspiratie uit Ayurveda en vertaalde deze filosofie naar Westerse normen. Zijn eigen ‘Bates-methode’ heeft dan ook net als Ayurveda een holistische benadering. Zo worden de natuurlijke kijkgewoontes van de ogen door de oefeningen gecorrigeerd, terwijl lichaam en geest ontspannen zijn.

Karl Ryberg - psycholoog, architect en auteur van het boek ‘Licht - heeft twijfels bij de wetenschappelijke nauwkeurigheid van de Bates-methode, maar heeft er persoonlijk wel positieve ervaringen mee. Volgens hem werd zijn zicht namelijk dankzij deze methode vanaf zijn veertigste, toen hij met de oefeningen begon, geleidelijk beter. Nu op zijn zeventigste kan hij heel goed lezen zonder bril.

Oogyoga-oefeningen

Hieronder vind je een aantal oogyoga-oefeningen gebaseerd op de oefeningen in het boek ‘Licht’ van Karl Ryberg. Wees voorzichtig bij het doen van de oefeningen en forceer niets. 

Bereid je voor:

 • Ontspan je lichaam en beweeg je lichaam langzaam van links naar rechts.
 • Verplaats je gewicht van het ene been naar het andere. 
 • Ga op je tenen staan, doe je ogen dicht en probeer een stabiele houding te vinden.

Rollen met je schouders:

 • Beweeg je schouders op en neer en in alle mogelijke richtingen en maak alles even lekker los.
 • Beweeg en draai je hoofd in een ronddraaiende beweging om de nekspieren zacht te maken.
 • Probeer je hoofd zo ver mogelijk te laten zakken in de richting van je borst.
 • Rol nu je hoofd langzaam naar links, daarna met een ronddraaiende beweging omhoog naar het plafond. Dan weer naar rechts, naar beneden, en kom dan weer op de borst tot stilstand.
 • Herhaal deze beweging voorzichtig een paar keer.

Palmeren:

 • Ga comfortabel zitten en ontspan je.
 • Doe je ogen dicht en houd beide oogbollen voorzichtig vast door je vingertoppen eromheen te zetten.
 • Geef ze nu zachtjes een rollende massage.
 • Maak een kommetje van je beide handen en zet ze dicht over de ogen zonder deze aan te raken. Zorg dat er geen licht van buitenaf kan binnenkomen langs de randen. Deze techniek wordt palmeren genoemd.
 • Blijf net zo lang zo zitten als je zelf fijn vindt.

Je kunt deze oefeningen in meer detail en met meer uitleg vinden in het boek 'Licht' van Karl Ryberg. Hierin kun je ook meer oogyoga-oefeningen vinden.

Bron 
 • Oogyoga.be