woensdag, 28 juli 2021

Schermgebruik leidt tot bijziendheid kinderen

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de duizenden kinderen die zijn onderzocht is bijziend.

Eerder werd gedacht dat smartphones en tablets de oorzaak zouden zijn van het mindere zicht. De resultaten van het onderzoek bevestigen dit nogmaals. Het onderzoek richtte zich op dertienjarige kinderen uit Rotterdam. Deze kinderen zijn vanaf hun zesde onderzocht. Van de zesjarigen was 2,5 procent bijziend. Inmiddels zijn dezelfde kinderen dertien jaar en blijkt een kwart van deze groep bijziend te zijn. De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers representatief zijn voor kinderen in heel Nederland.

De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Verwacht wordt dat het aantal bijzienden in de groep wederom zal toenemen.

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel. Na 20 minuten op een scherm te hebben gekeken, is het belangrijk om een pauze van 20 seconden in te lassen. Daarnaast is het van belang om minstens 2 uur per dag buiten te zijn. Dit geldt voor jongeren tot hun 21e, daarna heeft het geen effect meer op de bijziendheid.

Bron(nen):