Top 10 kleine letter-ergernissen

Een leesbril lost niet alles op

Getty Images

Het is misschien wel een van de grootste ergernissen die mensen kennen: minuscule lettertjes op etiketten en bijsluiters. Ruim de helft van de Nederlanders heeft moeite ze te lezen. Wat is de top 10 van kleine letter ergernissen?

Ruim de helft van de mensen die moeite hebben met kleine lettertjes, ervaren problemen bij het lezen van voedseletiketten (53 procent), zo blijkt uit onderzoek van een grote optiek-keten onder 12.000 Nederlanders in 2018. Ook bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters ervaart de helft van de Nederlanders problemen. Een leesbril biedt niet altijd de oplossing. Wat dan wel?

Gevaarlijke situaties

Uit het onderzoek blijkt dat we het dragen van een leesbril het liefst zo lang mogelijk uitstellen: bijna de helft (48 procent) van de mensen met een leesbril heeft dit hulpmiddel niet direct aangeschaft toen ze doorkregen dat ze er eentje nodig hadden. Maar als we eenmaal aan de leesbril zijn, voelt 55 procent zich onthand zonder. Toch vergeet 31 procent van de Nederlanders z’n leesbril regelmatig. En dan leiden kleine lettertjes tot ergernis én mogelijk zelfs tot gevaarlijke situaties.

Lettertype en contrast

Optometrist Simone Stad: "Naarmate je ouder wordt, gaat je gezichtsvermogen achteruit en krijg je moeite om voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Zo wordt het lezen van kleine lettertjes moeilijker. Een leesbril kan dit compenseren, maar dit is niet altijd genoeg. Ook het vermogen om contrast  te zien vermindert namelijk, waardoor bijvoorbeeld kleine lettertypes en bepaalde kleuren lastig te lezen zijn op een gekleurde achtergrond. Dit kan problemen en ergernissen opleveren bij het lezen van etiketten of bijsluiters. De leesbaarheid kan al eenvoudig verhoogd worden als fabrikanten een groter lettertype en een sterker kleurencontrast zouden gebruiken."

Top tien ergernissen

Naast etiketten van voedingsmiddelen en bijsluiters zijn er nog tal van andere situaties waarbij kleine lettertjes een bron van ergernis zijn, zo blijkt uit het onderzoek.

1.    Etiketten van voedingsmiddelen (53 procent)
2.    Medicijnverpakkingen of bijsluiters (50 procent)
3.    Handleidingen (39 procent)
4.    Contract en/of arbeidsvoorwaarden (39 procent)
5.    Houdbaarheidsdata (37 procent)
6.    Recepten (35 procent)
7.    Boeken (33 procent)
8.    Kranten (32 procent)
9.    Computer of tablet (31 procent)
10.  Menukaarten in restaurants en cafés (30 procent)

(Bron: onderzoek van Specsavers in 2018)

Auteur 
  • Franca van Dalen