Waarom buiten spelen goed is voor de ogen

Enorme toename myopie

Getty Images

Steeds meer kinderen kampen met myopie, oftewel bijziendheid. Gelukkig kan het risico op myopie worden verkleind. Door bijvoorbeeld minimaal twee uur per dag buiten zijn en elk half uur een korte pauze nemen van dichtbij kijken.

Bijziendheid is een oogafwijking waarbij voorwerpen op afstand wazig worden gezien en dichtbij scherper. Het is een brekingsfout (refractiefout) van het oog. Het oog is in verhouding te lang of de lens in het oog is te sterk.

Slechtzienden van later

Doordat kinderen steeds meer gebruik maken van smartphones, tablets en computers en in veel gevallen minder buiten spelen dan vroeger is de kans op bijziendheid groter. En dat is verontrustend, stellen oogartsen. Want de hoogbijzienden van nu zijn de slechtzienden van later.

Wel kan het risico worden verkleind. Uit onderzoek is gebleken dat buitenlicht goed is voor de ogen. Om oogproblemen te voorkomen hanteren ze dan ook de 20 - 20 - 2 regel. Dat betekent na 20 minuten nabijwerk, minstens 20 seconden pauze en dagelijks minimaal twee uur naar buiten.

30 centimeter leesafstand

Een advies dat daarnaast gegeven wordt, is om tijdens het lezen van een boek of tijdschrift het minimaal op dertig centimeter afstand te houden. Weet je nog dat je moeder vroeger zei: 'niet in het donker lezen, dat is slecht voor je ogen'. Ze had gelijk, want dat zeggen oogartsen ook!

Behandeling

Als kinderen al bijziend zijn, is er behandeling met speciale oogdruppels (atropine) of contactlenzen mogelijk die de voortgang van myopie kunnen vertragen.

Meer informatie kun je vinden op: www.gezondekinderogen.nl

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Oogfonds
  • Meander Medisch Centrum