Zó wen je snel aan een nieuwe bril

Klachten bij een nieuwe bril zijn meestal tijdelijk

Getty Images

Wanneer je een nieuwe bril hebt uitgezocht, duurt het vaak even voordat je ogen eraan gewend zijn. Een andere sterkte, nieuwe cilinder of misschien multifocale glazen: je ogen hebben even nodig om zich aan te passen. Hoe zorg je dat je ogen snel wennen aan die nieuwe bril?

Ruim 6 op de 10 mensen draagt een (lees)bril of contactlenzen. En door de vergrijzing neemt dat aantal alleen maar toe. Bij vijftigers komt het percentage ruim boven de 90 en van de 75-plussers draagt nagenoeg iedereen een bril. En die optische hulpmiddelen zijn soms aan vervanging toe, bijvoorbeeld omdat je zicht iets slechter is geworden of omdat je nu (ook) aan de leesbril moet en overstapt op multifocale glazen. Dat heeft veel voordelen; geen rondslingerende leesbrillen meer, eindelijk een mooi nieuw montuur en natuurlijk: perfect zicht.

Zo'n nieuwe bril is vaak wel even wennen. Dat kan komen door praktische problemen - denk aan knellende pootjes, of een bril die een afdruk achterlaat op je neus - maar ook door de veranderde glazen. Die praktische problemen zijn simpel: een goede opticien helpt je er zo vanaf, bijvoorbeeld door de pootjes of neusvleugels opnieuw te stellen.

Geef het een week

Voor wat de glazen betreft: ook daar moeten je ogen meestal even aan wennen. Sommige mensen zetten hun nieuwe bril op en ervaren geen problemen, bij anderen kan het iets langer duren. Het gaat het snelst als je de bril een paar weken dagelijks draagt, zodat je hersenen aan deze manier van kijken kunnen wennen.

 Klachten die je tijdelijk kunt ervaren zijn:

  • Vermoeide of tranende ogen
  • Onscherp zicht
  • Vervormd beeld aan de zijkanten
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

Wennen aan een (multifocale) bril

  1. Geef het tijd. De kans bestaat dat je de eerste dag(en) duizelig of misselijk bent, omdat je ogen zich moeten aanpassen aan de glazen. Geef je ogen minimaal 1 en maximaal 3 à 4 weken de tijd.
  2. Blijf de bril dragen. Je versnelt het wenproces door je bril op sterkte zoveel mogelijk te dragen. Het liefst dagelijks, de hele dag door, óók bij multifocale glazen. Als je van brillen wisselt, vertraag je het wenproces.
  3. Zet een multifocale bril niet op de punt van je neus tijdens het lezen, maar kijk met je ogen naar beneden, door de onderkant van de glazen.
  4. Beweeg je hoofd mee met de kijkrichting. Zorg ervoor dat wat je wil zien of lezen, zich altijd recht voor je bevindt. Zo maak je optimaal gebruik van de kijkgebieden en kijk je niet door de randgebieden.

De meeste mensen zijn met een week gewend aan hun nieuwe bril, maar bij sommige mensen duurt het iets langer. Houden je klachten langer dan 4 weken aan, ga dan terug naar je opticien. Deze kan checken of er iets is misgegaan bij het opmeten van je ogen en zo nodig een nieuw brilrecept uitschrijven. Dat hoeft je niet altijd geld te kosten, vaak valt dit binnen de garantie.

Wat kan de opticien doen?

Zoals gezegd heeft het sowieso even de tijd nodig voordat je weer perfect ziet zeker wanneer de scherpte veel veranderd is. Bij de meeste mensen zijn deze klachten met een paar dagen weg. Is dat niet het geval, ga dan terug naar je opticien. Hij kan je ogen voor de zekerheid nameten om te zien of de glazen wel de goede sterkte zijn, maar ook controleren of de positionering van het glas wel juist is. Dat laatste is belangrijk, want voor het beste zicht dient het middelpunt van het brillenglas recht voor de pupil te staan en ook de afstand tussen je ogen en het glas moet goed zijn. De opticien kan je bril opnieuw stellen en eventueel toch de glazen aanpassen.

Overgestapt van lenzen naar bril?

Ook als je je lenzen hebt ingeruild voor een bril, is het altijd even wennen aan het zicht. Je zicht kan onscherp lijken, omdat de afstand anders is; een lens ligt immers direct op het oog. Droeg je voorheen harde lenzen, dan kunnen je ogen iets veranderen zodra je ze niet meer draagt. Het kan daarom enkele dagen duren voor je zicht stabiel is.

Overgestapt van bril naar lenzen?

Lenzen zijn natuurlijk echt anders dan een bril: ze zitten immers in het oog en het is misschien even wennen om ze dagelijks in te brengen. Het overstappen gaat ook op een andere manier, want je bouwt het dragen ervan langzaam op, terwijl je een bril direct de hele dag draagt. Dat opbouwschema krijg je van de opticien die je je lenzen aanmeet en is afhankelijk van of het harde of zachte lenzen zijn en of het multifocale lenzen zijn. Wanneer ze zich aan het schema houden en hun ogen langzaam laten wennen, stappen veel mensen in een week moeiteloos over naar lenzen. Soms is er de eerste dagen sprake van wat hoofdpijn, maar dit verdwijnt meestal snel.

 

 

Auteur