Zomerzon extra schadelijk voor kinderen met blauwe ogen

kind-blauwe-ogen
Getty Images

In de zomermaanden is goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk, met name voor kinderen. UV-straling kan namelijk mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen, zelfs met blijvend effect. Kinderen met blauwe ogen lopen - van alle oogkleuren - het meeste risico. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, is deze oogkleur het meest gevoelig voor zonlicht.

Kinderogen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan de ogen van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Ongeveer 75 procent van de schadelijke straling raakt het netvlies van kinderen, vergeleken met slechts tien tot twintig procent voor volwassenen.

Kindertijd

Volgens Stad wordt een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd opgelopen: 'Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.' Het Oogfonds geeft aan dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven meer kans hebben op verschillende oogziektes, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar

Blauwe ogen gevoeliger

'Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht, omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen. Het dragen van een zonnebril ter bescherming is daarom een must voor zowel kinderen als volwassenen in de zomer', aldus Stad. Zij adviseert om te zorgen voor een bril met CE-markering: deze beschermt tegen UV-straling.