woensdag, 17 augustus 2022

Zitten vergroot kans op chronische ziekten

BAARN - Hoe meer je zit, des te groter is de kans op een chronische aandoening. Dat stelt een onderzoeksteam van de Kansas State University.

Onderzoeker Richard Rosenkranz bestudeerde samen met zijn collega's 63.048 Australische mannen tussen de 45 en 65 jaar oud. De deelnemers rapporteerden de aanwezigheid van chronische ziekten en de tijd die ze dagelijks zittend doorbrachten. De onderzoekers verdeelden deze tijd onder in minder dan vier uur, vier tot zes uur, zes tot acht uur en meer dan acht uur.

Resultaten
Deelnemers die meer dan vier uur per dag zaten, hadden een significant verhoogd risico op chronische ziekten als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk dan de mannen die minder dan vier uur per dag zittend doorbrachten. Hoe meer de onderzochte mannen zaten, des te vaker rapporteerden zij een chronische aandoening.

Bewegen
"De groep mannen die meer dan acht uur per dag zat, had duidelijk het hoogste risico", aldus Rosenkranz. "We weten dat mensen die veel bewegen de kans op chronische aandoeningen verkleinen, maar we moeten ook het zitgedrag verminderen. Veel kantoorbanen bestaan uit grote perioden van zitten. En dat is mogelijk schadelijk voor de gezondheid."

Volgens de onderzoeker is het niet voldoende om buiten werktijd flink te bewegen. Ook gedurende de dag moeten we minder zitten. Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bron(nen):