woensdag, 21 april 2021

Hogere zorgpremie: overstappen zorgverzekering?

Vergelijk op prijs én inhoud

Alle zorgverzekeraars hebben de premie voor hun basisverzekering bekend gemaakt. Verreweg de meesten deden dit pas op de laatste dag, 12 november. Nu alle premies bekend zijn, kun je de basisverzekeringen met elkaar vergelijken en eventueel overstappen naar een voordeligere. De premies stijgen tussen de negen en drie euro per maand, dus met een overstap kun je mogelijk geld besparen.

Zorgbehoefte

De basisverzekering dekt alle basiszorg, zoals huisarts en ziekenhuis. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Deze is dus bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wil je ruimere dekking, bijvoorbeeld meer fysiotherapie of de tandarts, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Bepaal daarvoor eerst welke zorg je denkt nodig te hebben. Dat kun je doen aan de hand van je zorggebruik van de afgelopen jaren. Zet op papier wat je in ieder geval nodig heeft.

Eigen risico

De basisverzekering kent een eigen risico van 385 euro. Je kunt dit vrijwillig verhogen met maximaal vijfhonderd euro. Grofweg verlaagt dat de premie met zo'n tweehonderdvijftig euro per jaar. De huisarts en de huisartsenpost vallen niet onder het eigen risico. Een hoger eigen risico is vanzelfsprekend alleen zinvol als  je weinig tot geen zorgkosten maakt.

Collectief

Veel verzekeraars bieden aan collectieven een korting op de premie van maximaal vijf procent. Een collectief is een verzekering via de werkgever, via de sportclub, de patiëntenvereniging of een andere groep. Naast de korting van het collectief biedt de verzekeraar vaak ook een eigen aanvullende verzekering. Dat is niet per definitie voor iedereen de beste verzekering.

Keuzevrijheid

Met een duurdere restitutie verzekering heb je maximale keuzevrijheid. In principe krijg je de rekening van iedere zorgverlener vergoed. Met een natura verzekering krijg je de zorg volledig vergoed bij alle zorgverleners die een contract hebben met de zorgverzekeraar. De meeste naturaverzekeringen hebben contracten met de meeste zorgverleners. Controleer altijd voordat je een verzekering kiest of er contracten zijn met zorgverleners bij je in de buurt. Op de site van de zorgverzekeraar staat een overzicht van de gecontracteerde zorgverleners. Is er geen contract dan moet je een deel van de rekening zelf betalen.

De voordeligste zorgverzekeringen zijn de budgetverzekeringen. Dit zijn bijzondere naturapolissen, die met weinig zorgverleners een contract hebben. Je loopt dus het risico dat er geen contract is met het ziekenhuis in de woonplaats of regio. Controleer dit vooraf. Overigens: spoedeisende hulp wordt altijd volledig vergoed, contract of geen contract.

Vergelijken

Als  je je wensen op papier hebt, kun je met een vergelijkingssite op internet (Consumentenbond, Pricewise, Independer, Zorgkiezer) de voordeligste verzekeraar zoeken die bij je past. Kijk of het prijsverschil met je huidige verzekering de moeite waard is om over te stappen. Loont een overstap, sluit dan voor 31 december de nieuwe verzekering af. De nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat de oude verzekering wordt opgezegd.

Bron(nen):