Zelf een zorgverlener kiezen, kan dat eigenlijk nog?

En wie pakt dan de rekening?

Getty Images

Ziek zijn is niet leuk. Zeker niet wanneer de behandeling niet door je eigen vertrouwde huisarts wordt gedaan, maar een doorverwijzing naar een specialist nodig is. In hoeverre heb je in dat geval zelf nog invloed op de keuze voor een bepaalde dokter of specialist? En wie pakt de rekening dan op?

Hoe deskundig je eigen huisarts vaak ook is, er zijn behandelingen waarvoor hij of zij je toch zal doorverwijzen naar een deskundige. Soms is dit een specialist in het ziekenhuis, zoals een kaakchirurg, oogarts, internist of dermatoloog. Maar het kan ook gaan om een expert buiten het ziekenhuis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een verloskundige.[ITEMADVERTORIAL]

Of je verzekering deze zorg volledig vergoedt, hangt voor een groot deel af van de zorgverzekering die je gekozen hebt en natuurlijk van of de behandeling in de basisverzekering of een eventuele aanvullende verzekering valt. Je moet - tenzij je een restitutiepolis hebt - in principe voor zorg aankloppen bij zorgverleners die een contract hebben afgesloten met je verzekeraar. De verschillen:

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft dus niet te kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesloten. Let wel op: gaat het om overdreven dure zorgkosten? Bijvoorbeeld omdat je naar een dure privékliniek bent geweest? Dan moet je soms een gedeelte van de rekening zelf betalen. Bij een deze verzekeringsvorm moet je de rekening zelf doorsturen naar de verzekeraar. Of je schiet de rekening voor en declareert achteraf.

Combinatiepolis

De combinatiepolis lijkt heel erg op een restitutiepolis. Je heb namelijk ook bij deze verzekering een vrije zorgkeuze. Maar bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar een tarief afgesproken met je zorgverlener. Als je zorgkosten hoger zijn dan dit tarief, moet je dit zelf betalen.

Naturapolis

Bij een naturapolis krijg je de rekening alleen volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan moet je waarschijnlijk een deel van de kosten zelf betalen. Dit is vaak 20 procent van de hele rekening. Het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners is gelukkig groot.

Budgetpolis

Een budgetpolis wordt soms ook selectief verzekering/polis genoemd en werkt op dezelfde manier als de naturapolis. Het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners is alleen een stuk beperkter. Als je kiest voor een budgetverzekering, betekent dat dat je naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Moet je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan zal je zorgverzekeraar de kosten vergoeden van het ziekenhuis waar zij afspraken mee hebben gemaakt. Daarnaast zijn budgetpolissen vaak helemaal online of kun je voor herhaalrecepten alleen bij een internetapotheek terecht.

Inzicht in de kosten per behandelaar

Zelfs als jouw zorgverzekering een ruime keuze biedt aan gecontracteerde zorg, kan het verstandig zijn deze zorgaanbieders goed te vergelijken en je mogelijkheden goed te verkennen. Vaak heb je wel enig idee naar wie je wilt - door mond-tot-mondreclame of op voorspraak van je huisarts - maar er zijn meer factoren die meespelen bij de keuze voor ziekenhuis of specialist. Zo is het niet alleen belangrijk hoe het zit met de vergoeding, maar kan het ook heel belangrijk zijn om inzicht in de kosten per behandelaar te hebben. Uit recent onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat slechts 27 procent van de respondenten vooraf wist dat de kosten per behandelaar kunnen verschillen. En dat kan toch flink schelen als je zelf de factuur krijgt omdat de zorgverzekeraar niet de hele rekening oppakt of wanneer de kosten niet binnen je verzekering vallen!

Wachttijdbemiddeling

Ook de wachttijden spelen vaak een rol in de keuze voor de zorgverlener. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de mensen de wachttijd tussen het eerste gesprek met de huisarts en het moment van behandeling te lang vindt. En dat terwijl dat meestal niet nodig is, want je zorgverzekeraar kan aangeven of je ergens anders sneller terecht kunt en daarin bemiddelen. De reisafstand kan ook belangrijk zijn, met name als het bijvoorbeeld om wekelijkse behandelingen bij een fysio gaat en je niet te veel vrij wilt nemen van je werk. Als je je verdiept in je zorgverzekering, kan dit soort praktische informatie je een stuk verder helpen in je keuze voor een arts of specialist.

 

Auteur