dinsdag, 20 oktober 2020

Zorgpremie 2020 soms iets omlaag

De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.

Dat meldt de NOS. Traditiegetrouw was verzekeraar DSW de eerste die de nieuwe premie bekend maakte. Daar gaat de premie voor de basisverzekering met 6 euro per maand omhoog naar 118 euro per maand. Bij  Menzis wordt de basisverzekering 1 euro per maand duurder (123 euro).

Verzekeraar CZ verlaagt de premie van de basisverzekering met 3,85 euro naar 120,95 euro. Bij Zilveren Kruis gaat de premie van de populairste basisverzekering 1,50 euro omlaag naar 125,45 euro. Ondanks deze dalingen zijn de basispakketten bij deze aanbieders dus nog steeds duurder dan bij DSW, waar de premie het komende jaar stijgt. Ook bij de naturaverzekering van VGZ gaat er één euro vanaf, maar blijft nog net iets duurder dan DSW: 119,95 per maand.

Aanvullende verzekering

Uiterlijk 12 november 2019 moeten zorgverzekeraars hun premies bekendmaken en dit jaar wachten bijna alle aanbieders tot het laatste moment. Daarna hebben overstappers tot 31 december om te vergelijken en hun huidige polis op te zeggen. Bij een overstap is de premie voor de basisverzekering eenvoudig te vergelijken op prijs: de dekking daarvan ligt vast.

Negen van de tien verzekerden hebben naast het basispakket een aanvullende verzekering. Daarvan bestaan inmiddels honderden varianten en die zijn daarom lastiger te vergelijken. De komende dagen zal duidelijk worden welke dekking de verzekeraars in 2020 bieden en tegen welke prijs.

Daarbij is het goed om te weten dat de collectiviteitskorting in 2020 daalt van 10 procent tot 5 procent. Die halvering betekent dat de zorgkosten voor veel mensen in de praktijk hoger uitvallen dan vorig jaar, want ongeveer tweederde van de bevolking heeft een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via een werkgever.