5 onaangename verrassingen na je bevalling

Grotere voeten, hangbuik en kleinere borsten

Getty Images

Als je ontdekt dat je zwanger bent, weet je dat je leven vanaf dat moment voorgoed verandert. Niet alleen is er veel om naar uit te kijken, het eerste lachje van de baby bijvoorbeeld, maar ook lichamelijk zal er veel veranderen. Natuurlijk zal je aankomen in gewicht en misschien krijg je last van kwaaltjes als opgezwollen enkels, maar er zijn ook veranderingen die je niet meteen verwacht.

Grotere voeten

Bij veel vrouwen veranderen de maat en de vorm van de voet blijvend. Doordat ze aankomen in gewicht zakt de voetboog door en krijgen ze last van platvoeten. Dit ontstaat tijdens de zwangerschap en verdwijnt daarna niet meer. Recent onderzoek van de University of Iowa wijst uit dat bij 60 tot 70 procent van de vrouwen zowel de lengte als de breedte van de voet toeneemt. Bij sommige vrouwen neemt de lengte zelfs met één centimeter toe. De verandering was trouwens alleen te zien bij vrouwen die voor het eerst zwanger waren. De tweede, derde en volgende zwangerschappen hadden minder of zelfs geen effect meer op de vorm van de voet. Bekijk het van de positieve kant: je kan lekker schoenen gaan shoppen.

Baby eruit, buik weg?

Veel vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind verwachten dat als de baby eruit is hun buik meteen verdwijnt. Maar zo snel gaat dat helaas niet. De dag na de bevalling zien de meeste vrouwen er nog uit alsof ze hoogzwanger zijn. Het duurt zo'n zes tot acht weken voordat de baarmoeder weer helemaal gekrompen is tot het formaat van voor de zwangerschap. Om weer helemaal in vorm te komen en de kilo's kwijt te raken, is een gezonde leefstijl nodig. Ook het trainen van de core, dus voornamelijk je buik- en rugspieren, is noodzakelijk.

Geen zin in seks

Als je de maanden na je bevalling geen zin hebt in seks, ben je niet de enige. Er zijn vrouwen die pas na een jaar weer eens zin krijgen in seks. De eerste periode zijn vrouwen zo gefocust op kind en familie dat ze weinig tijd overhouden voor zichzelf. En daar hoort seks ook bij.  Daarnaast is de hormoonhuishouding nog anders waardoor de lust minder is. Het goede nieuws is dat de lust na verloop van tijd weer terugkeert.

Kleinere borsten

Tijdens de zwangerschap worden de borsten groter en veel vrouwen verwachten dat dit ook na de bevalling het geval zal zijn, vooral als ze borstvoeding geven. Maar nee... Zodra je stopt met borstvoeding, zijn ze slapper en vaak ook kleiner. Het is niet ongewoon voor vrouwen om na de zwangerschap een cupmaat kleiner te hebben. En dat is nog niet alles. Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer je borsten de neiging krijgen te zakken. Je kunt niet alleen de schuld geven aan borstvoeding. Een studie uit 2008 onder 93 vrouwen liet ook andere risicofactoren voor hangende borsten zien, zoals bijvoorbeeld een hoger BMI, meer zwangerschappen, grotere bh-maat voor de zwangerschap, roken en een hogere leeftijd.

Haaruitval

De meeste vrouwen hebben voller en glanzender haar tijdens de zwangerschap. Na de bevalling gaat je haar weer terug naar normaal en dat kan betekenen dat het lijkt alsof je meer haar dan normaal verliest. Tijdens de zwangerschap is je oestrogeenspiegel hoger en dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van haaruitval. Na de zwangerschap daalt de oestrogeenspiegel weer en valt je haar dus uit tot de normale hoeveelheid. Meestal is het tussen de zes en twaalf maanden weer helemaal zoals het voor de zwangerschap was.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • WebMD