dinsdag, 28 januari 2020

'60 procent zwangere vrouwen krijgt onvoldoende calcium binnen'

Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan een gram calcium binnen. Dat is te weinig en vergroot het risico op complicaties voor moeder en kind. Een van de oorzaken: multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten onvoldoende calcium om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen.

Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder ongeveer 2.500 zwangere vrouwen in Limburg. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

In Nederland wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap dagelijks één gram calcium binnen te krijgen. Op die manier kan het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht namelijk worden verkleind. Daarnaast kan calcium een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en het risico op pre-eclampsie verlagen.

60 procent zwangeren slikt voedingssuplementen

Zo'n 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt te weinig van het mineraal binnen via voeding en eventuele supplementen. Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen neemt wel dagelijks voedingssupplementen in de vorm van multivitaminen, maar deze bevatten slechts een fractie (of soms zelfs helemaal niets) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Losse calciumtabletten bevatten weliswaar een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze werden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt, zo blijkt uit het onderzoek.

Vijf glazen melk

Zwangeren die te weinig calcium binnenkrijgen, lopen het risico op een hoge bloeddruk wat weer kan overgaan in zwangerschapsvergiftiging. En die complicatie is  heel gevaarlijk, zegt epidemioloog Luc Smits van de Universiteit Maastricht in Algemeen Dagblad. Jaarlijks belanden vijfduizend vrouwen hiermee in het ziekenhuis. "In het ergste geval kan moeder of kind overlijden. Maar vaker leidt zwangerschapsvergiftiging tot problemen bij de baby. Die groeit niet goed of wordt eerder geboren."

Door dagelijks vijf glazen melk te drinken krijgen zwangeren ook de juiste hoeveelheid calcium binnen, maar Smits zegt dat weinig vrouwen aan die hoeveelheid komen. "De meeste vrouwen zitten niet op vijf glazen melk te wachten, zeker niet in de periode dat ze heel misselijk zijn." Brood, groenten en peulvruchten bevatten ook calcium, maar in mindere mate. "In principe kan alleen uit voeding voldoende van het mineraal worden gehaald, maar onze studie leert ons dat de praktijk dus toch weerbarstig is", zegt de epidemioloog. "Eventueel kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden, maar daar is wel een goed advies bij nodig."

Calcium bijslikken

Fabrikanten zijn, zo vertelt Smits, namelijk niet snel geneigd om de hoeveelheid calcium in zwangerschapssupplementen op te schroeven. "Wanneer je daar 1000 milligram calcium aan toevoegt, worden de tabletten heel groot en worden ze er niet smakelijker op. Losse calciumtabletten voor de hele zwangerschap kosten nog geen tientje bij de drogist."

De onderzoeksresultaten komen voort uit de zogeheten EXPECT-studie.