Abortus als laatste redmiddel

Beëindiging van de zwangerschap

Getty Images

Een zwangerschap kan heel wat teweeg brengen. Vaak grote blijdschap, maar soms kan het vooruitzicht op een baby grote problemen met zich meebrengen. In zo'n geval kan een abortus een optie zijn.

Een abortus mag in Nederland tot 23 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. 5 dagen bedenktijd is verplicht vanaf 6 weken en 2 dagen zwangerschap, ook gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit laatste wordt ook wel omschreven als 16 dagen overtijd.

Geen goede moeder

Mocht je besluiten om te aborteren, dan kun je terecht bij een van de abortuscentra in Nederland. Het besluit om je zwangerschap af te breken, is moeilijk; het brengt vaak grote emoties met zich mee. Je kunt tegenstrijdige gevoelens hebben over abortus of het krijgen van een baby.  

Veel vrouwen kiezen voor abortus omdat ze geen goede moeder kunnen zijn. Ze vinden een baby een te grote verantwoordelijkheid, die ze (nog) niet aankunnen. In Nederland heeft iedere vrouw het recht om abortus te plegen.

Verplichte bedenktijd

De Wet Afbreking Zwangerschap (abortuswet) bestaat sinds 1 mei 1981. In deze wet staat dat abortus is toegestaan. Artsen in een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning van de minister van volksgezondheid mogen een abortus toepassen. Tussen het eerste gesprek en de afbreking van de zwangerschap zit een wettelijke bedenktijd van vijf dagen.

Behandelingen op een rij

Voordat de abortus wordt uitgevoerd krijg je eerst een intakegesprek. Iemand van de kliniek of het ziekenhuis noteert dan enkele gegevens en je wordt gevraagd waarom je een abortus wil. Daarna gaat de verplichte bedenktijd van vijf dagen in. Zet je je besluit vervolgens door, dan zijn er verschillende methoden voor abortus:

Tot zeven weken - de abortuspil

Mogelijk tot zeven weken na het begin van de laatste menstruatie (drie weken over tijd). De abortuspil bestaat uit twee verschillende medicijnen. De eerste pil blokkeert de werking van het zwangerschapshormoon. Twee of drie dagen later moet je de tweede pil slikken. Deze veroorzaakt buikkrampen  en wekt een 'miskraam' op. Die behandeling kan een paar uur duren en misselijkheid, diarree of hevig bloedverlies als gevolg hebben.

Tot tien weken - zuigcurettage

Mogelijk tot ongeveer tien weken na bevruchting. De behandeling bestaat uit het desinfecteren en plaatselijk verdoven van de baarmoedermond. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt om een plastic zuigbuisje in te kunnen brengen. Het vruchtje wordt daarna als het ware weggezogen.

Helemaal pijnloos is de behandeling niet. Je voelt een korte maar vrij hevige menstruatiekramp. De behandeling duurt ongeveer vijf tot vijftien minuten. Na de abortus moet je nog even blijven liggen in de kliniek of het ziekenhuis. Een verpleegster controleert het bloedverlies en de buikpijn. Daarna mag je gewoon naar huis.

Vanaf elf weken

Bij zwangerschappen vanaf elf weken is de abortus ingrijpender. De baarmoedermond moet verder worden opgerekt en het vruchtje wordt met instrumenten verwijderd. De resten worden daarna met een zuigbuisje weggezogen. Deze behandeling duurt lang, doorgaans een kwartier tot 45 minuten. Van tevoren krijg je eventueel medicijnen om de baarmoedermond zachter te maken.

Achteraf

Als er verder geen complicaties zijn, mag je na een abortusbehandeling gewoon naar huis. Eventueel krijg je pijnstillers mee en antibiotica om een infectie te voorkomen. Een abortus is vooral geestelijk zwaar. Een goed advies is om thuis lekker in bed te kruipen en met anderen te praten over je ervaringen.

Het kan zijn dat je spijt krijgt, maar je kunt je ook opgelucht voelen. Als je met je gevoelens in de knoop zit, kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Belangrijk om te weten: een schuldgevoel haalt je zwangerschap niet terug. Misschien kun je afscheid nemen door een brief te schrijven aan je ongeboren kind. Iedere andere manier is ook goed.

Bedenk nogmaals waarom je koos voor abortus en houd je vast aan dat besluit. Na een abortus kun je gewoon weer zwanger worden. Wil je dat niet, zorg dan voor betrouwbare anticonceptie.

Auteur