donderdag, 18 augustus 2022

Advies Gezondheidsraad: ook griepprik voor zwangeren

Bied zwangere vrouwen voortaan ook de griepprik aan, adviseert de Gezondheidsraad maandag aan het kabinet. Op die manier zijn pasgeboren baby's beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.

Volgens de Gezondheidsraad kunnen pasgeborenen zelf niet gevaccineerd worden tegen griep, maar lopen ze bij griep wel een risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname. Vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap verkleint dat risico. "Een bijkomend voordeel is dat vaccinatie kan helpen voorkomen dat zwangere vrouwen zelf als gevolg van griep in het ziekenhuis worden opgenomen", schrijft de raad.

Ernstige complicaties of sterfte

"Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar voor ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen kan griep leiden tot ernstige complicaties of zelfs tot sterfte. Daarom krijgen deze groepen ieder jaar de griepprik aangeboden", aldus de raad. De staatssecretaris van VWS had de Gezondheidsraad gevraagd of de 'huidige stand van de wetenschap' aanleiding geeft de doelgroepen aan te passen.

Nu adviseert de Gezondheidsraad om zwangere vrouwen vanaf 22 weken voortaan ook in aanmerking te laten komen voor de griepprik. Op die manier zijn kinderen van 0 tot 6 maanden beschermd.

Lees ook: Griepprik halen of niet?