'Alles waarvan wij zeggen: het hoort erbij, is onzin'

Interview met auteur Xaviera Plooij over Back To You + WINACTIE

xaviera_plooij_-_back_you_you_-_oei_ik_groei.
Xaviera Plooij

Urineverlies, rugpijn ... het hoort er niet bij, al denken we te vaak nog van wel. Back To You is het eerste boek dat vrouwen écht helpt na zwangerschap en geboorte. Het revolutionaire herstelprogramma behandelt alle lichamelijke en geestelijke veranderingen. Alles om weer jezelf te worden, misschien zelfs nog een betere versie! Gezondheidsnet sprak met auteur Xaviera Plooij, bekend van de internationale bestseller 'Oei, ik groei!'

Waarom werd het tijd voor dit boek?

"Ik schaam me om dat te zeggen, maar ik had niet eens door hoe erg dat tijd werd. Ik had door dat er veel vragen binnenkwamen van vrouwen die hun stabiliteit weer terug wilden in hun core. En dan heb ik het niet alleen over een platte buik, maar over je bekkenbodemspieren en je rug- en buikspieren. We wilden geen programma dat je in vier weken een platte buik hebt, want daar gaat het helemaal niet om. Maar gewoon om hoe je die kracht weer terugkrijgt, want je moet nogal wat tillen. En je tilt in hoeken die je normaal helemaal niet doet. Daar zijn we begonnen.

Mijn verloofde Laurens Mischner (co-auteur en personal trainer, red.) is ook hormoonfactortrainer, en hij zei ook: je kunt hormonen niet loszien van de kracht in je spieren. Toen zijn we met een bekkenfysiotherapeut gaan praten en nog veel meer internationale experts. Het werd steeds complexer en groter. Alle experts waren blij dat er eindelijk zoiets komt en vroegen zich ook af waarom zoiets er niet is. Ze maakten zich al jaren zorgen."

Hoe kan het dat er zo weinig aandacht voor postnataal herstel is geweest al die jaren?

"Ja, hoe kan dat nou? We verwachten sinds Adam en Eva al dat we kinderen op de wereld zetten. We weten dat we van kop tot teen veranderen: je krijgt onwijs veel begeleiding. Maar na de bevalling wordt alleen even gekeken of je hechtingen oké zijn en dan is het: zoek het maar uit. Terwijl ongeveer 80 procent van de vrouwen continentieproblemen heeft na de zwangerschap. Dat is een schatting vanuit gynaecologen, want er is geen onderzoek naar gedaan. Waarom ben je niet eerder naar de gynaecoloog gekomen? Veel mensen denken dat het erbij hoort. Daar zit dus de kern van het probleem."

Waarom is het wel heel belangrijk dat er aandacht voor is?

"Je kunt een betere versie van jezelf worden, waardoor je beter in je vel komt te zitten en daarmee een leukere moeder, partner en werknemer kan zijn. Je moet jezelf niet verliezen. Als jij jezelf niet meer bent, dan kun je niet meer bijdragen aan alles waar jouw leven voor staat. En puur fysiek gezien, je wil geen restverschijnselen hieraan overhouden. En dat hoeft ook niet. Alles waarvan wij zeggen het hoort erbij, is onzin. Dat moet vanaf nu wereldwijd naar het land der fabelen. Je hoeft het niet te pikken, het hoort er niet bij. Een uitzondering is striae, daar kun je wondermiddeltjes op smeren, maar dat helpt allemaal niet."

Wat hoop je met dit boek te bereiken?

"In Amerika – het boek wordt wereldwijd uitgebracht - mag je na de bevalling hooguit een nachtje blijven als het ’s avonds is. En dan sta je alweer buiten. Wij hebben tenminste nog een kraamweek, dat is al een luxe. Maar het is lang niet genoeg. Onze medische zorg stopt daar gewoon. En dat we dat allemaal maar pikten, dat is voor mij ook een grote vraag. Ik werd er zelfs boos van: want hoe kunnen wij dit vrouwen aandoen? Waarom wordt er niet opgestaan? Dat hoop ik met dit boek te bereiken, dat we eindelijk eens stoppen met het maar pikken en zeggen dat het erbij hoort. Dat we stoppen met onszelf te vertellen dat we niet moeten klagen, 'want mijn kind doet het goed'."

Wat is er revolutionair aan het Back To You-programma?

"Het feit dat we alles samen hebben gebracht. We kijken niet alleen naar een platte buik, of alle andere dingen die een belediging zijn. Maar naar het geheel: je hormonen, je geest, je psyche, je seksleven, je vagina, je bekkenbodem, we hebben alles samengebracht. En we laten zien hoe dat allemaal samenwerkt. Eigenlijk hebben we die hele ingewikkelde puzzel teruggebracht naar een programma dat je heel makkelijk in je dagelijkse leven kunt integreren. Want niemand zit erop te wachten om een half uur of drie kwartier te moeten besteden aan herstel. Daar hebben we simpelweg geen tijd voor.

Dus we hebben gedacht hoe we al die puzzelstukjes holistisch kunnen aanpakken. Van hoe je met je relatie omgaat, hoe je weer seks kunt hebben en orgasmes kunt krijgen (want dat is een groot probleem), hoe je met je werk en kind omgaat, hoe hoog je je lat legt tot hoe je de knopen in je bekkenbodemspieren wegkrijgt. Dat laatste is ook een belangrijk maar een totaal onderbelicht onderwerp."

Kun je iets over de drie fases vertellen: Back - To - You?

"'Back' is letterlijk een stapje terug doen en jezelf de tijd daarvoor geven. Dat betekent: leef even in je bubbel, doe even rustig aan, denk even na waar het allemaal om gaat en wat er allemaal op je afkomt. Zorg dat je je mooi, lekker en comfortabel in die bubbel voelt. Leg je lat niet hoog, je gaat vanzelf wel weer uit die bubbel. En dan ga je weer 'To' het leven. Dat is de fase waarin je weer langzaam gaat beginnen: je gaat naar je werk, met vrienden afspreken, je gaat misschien een keertje weg met je partner of je gaat met je baby er meer op uit. Het leven begint weer. Je moet wennen aan je rollen als moeder, vriendin met kind, partner met samen een kind, werknemer met een kind. Daar moet je tijd voor nemen. En daar moet je ook bewust naartoe groeien. In die fase gaat het heel erg om het brein.

Het brein is hetgeen wat ons slim maakt, maar is ook het luisteronderdeel van ons lichaam. Het brein houdt van patronen, dus als er langzamerhand in deze fase patronen inslijten die je eigenlijk niet wilt, dan is het veel moeilijker om die in de 'You'-fase te doorbreken. Want het brein is lui, het houdt van patronen. Dus in deze fase is het heel belangrijk dat je ook dingen doet waar je misschien nog niet zo’n behoefte aan hebt, maar waarvan je wel weet dat het belangrijk is dat je daar naartoe gaat. In de 'You'-fase ben je dan redelijk weer jezelf. Je bent weer een paar maanden op je werk geïntegreerd, je kind zit al en is niet meer zo kwetsbaar. Het loopt allemaal weer lekker. Dan komt eigenlijk de fase waarin je de balans moet opmaken en nadenken over wat je hebt meegemaakt. Daarin moet je je nieuwe jij vinden, je zelfvertrouwen, je rol, de manier waarop jij in je leven staat. Misschien een betere versie van jezelf, dat zeggen we niet voor niks.

We worden gevoeliger, we ontwikkelen nieuwe normen en waarden. Dat komt in die fase heel erg naar voren. Maar ook fysiek gezien, reflecteer je: heb je nog last van je bekkenbodem? Kun je weer gewoon trampolinespringen zonder nat te worden? Heb je last van je duimen? Veel vrouwen hebben namelijk last van verkrampte duimen, doordat ze bang zijn om de baby op te pakken."

In het boek heb je het over XL-Fundamentals. Wat zijn dat en wat kun je ermee in je leven?

"De XL-Fundamentals zijn onderdelen die ontzettend veel impact hebben op je leven. In dit geval zijn het herstel- en bijhoudfactoren, omdat je lichaam iets heeft doorstaan. De vier factoren hebben apart veel impact, maar doe je er twee, drie of alle vier, dan hebben ze een 'extra large' impact. Het zijn vier pilaren waarop je je gezondheid bouwt. Werk je aan alle vier, dan wordt je hele fundament veel steviger. De eerste is houding en ademhaling: die twee zijn heel erg gelieerd aan elkaar, want de manier waarop je ademhaalt heeft invloed op je bekkenbodem. Die factoren hebben dus weer effect op de rest, want als je hormoonhuishouding niet op orde is, dan is het voor je bekkenbodem heel moeilijk om te doen wat-ie wil doen. En die wordt onder andere aangestuurd door hormonen, want je cyclus – die meteen na de bevalling weer begint - wordt daardoor beïnvloed.

Dan kom je vanzelf bij de volgende fundamental: voeding. Die beïnvloedt de hormoonhuishouding heel erg, net als de anticonceptie die je eventueel gebruikt. Als je minder en gezonder gaat eten, dan ga je afvallen. Dat weten we allemaal. Ga je erbij trainen, dan heb je een dubbel effect. Dan zorg je dat je toch wat meer calorieën binnenkrijgt, want hoe meer spiermassa, hoe meer je verbrandt. Bewegen en trainen heb je allebei nodig, want je spreekt andere spieren aan. Je kunt niet alleen gaan wandelen of alleen gaan trainen. Dat heeft directe verbinding met je houding en ademhaling. Dan heb je rust en ontspanning, het zijn allemaal fundamentals van het leven. Op het moment dat je goed slaapt kun je ook veel beter spiermassa opbouwen en gezond eten. Als je moe bent, snak je veel meer naar ongezond eten. Dat die vier connecties met elkaar hebben, weten we allemaal. Maar hebben we het over postnataal herstel, dan zijn ze nog belangrijker omdat je lichaam heel wat te verduren heeft gehad en daarom extra nodig heeft."

Wanneer ben je weer helemaal 'Back To You'?

"Dat varieert echt per vrouw. Eén ding is duidelijk: er is geen snelle oplossing. Je kunt niet na een paar weken er alweer helemaal zijn. Het is een geleidelijk proces, dat wordt steeds meer, en je moet ook accepteren dat je 'You' anders is geworden. Misschien wel een mooiere versie."

Xaviera Plooij is auteur van de internationale bestseller 'Oei, ik groei!' Onder haar leiding groeide het merk uit tot een wereldwijd succes. Daarnaast is ze als moeder van vier en ceo van een van de toonaangevende bedrijven in de baby-branche een veelgevraagd spreker. Laurens Mischner is co-auteur en als personal trainer gespecialiseerd in het herstel na de zwangerschap.

Maak kans op 2x het boek Back To You

Deze winactie is afgelopen. Je kunt niet meer deelnemen.