Ben ik zwanger?

Dit zijn de eerste symptomen

Getty Images

Sommige vrouwen 'voelen' gewoon dat ze zwanger zijn, nog voordat ze de test hebben gedaan. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. En er zijn natuurlijk ook vrouwen die nergens last van hebben. Maar dit zijn de meestvoorkomende kenmerken van een mogelijke zwangerschap.

Voor de allereerste zwangerschapssignalen zijn twee hormonen verantwoordelijk: HCG (het eiwithormoon Human Chorion Gonadotrofine) en progesteron.[ITEMADVERTORIAL]

Borsten

Onder invloed van deze hormonen kun je onder andere pijnlijke en gevoelige borsten krijgen. Je borsten zullen daarnaast in omvang toenemen. Je tepels kunnen donkerder van kleur worden als je zwanger bent. Ook kan het zijn dat er meer bobbeltjes op je tepels ontstaan.

Misselijkheid

Misselijkheid wordt ook wel hét zwangerschapskwaaltje genoemd, omdat dit zo vaak voor komt. Het begint rond de verwachte menstruatie, soms al een paar dagen eerder. Je voelt je vooral misselijk in de vroege ochtend, maar dit kan gedurende de dag in golven terugkeren.

Krampen in je onderbuik

In de eerste 8 tot 10 dagen na je ovulatie (eisprong) kun je wat krampen hebben en bloed verliezen. Dit is de innesteling van de embryo in de baarmoeder. Let op! Het gaat om een heel klein beetje bloed, dat meestal roze van kleur is.

Obstipatie

Als gevolg van een verhoogde productie van progesteron gaan je darmen trager werken. Hierdoor kan er meer vocht aan het voedsel onttrokken worden en krijg je drogere en hardere ontlasting. Dit leidt tot obstipatie (verstopping).

Moe, moe, moe

Extreme vermoeidheid kan - in combinatie met bovenstaande symptomen - duiden op een zwangerschap. Je lichaam is continu bezig met de zwangerschap, dus het is logisch dat je daardoor sneller moe bent en meer slaap nodig hebt.

Zwangerschapstest

Je hebt pas echt zekerheid als je een zwangerschapstest hebt gedaan. Dit kan op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Zo'n test meet of je het zwangerschapshormoon HCG in je urine hebt. En geeft voor 99 procent zekerheid.

Auteur