maandag, 21 juni 2021

Groot onderzoek naar gezondheid ivf-baby's

Het AMC in Amsterdam start met een groot onderzoek naar de gezondheid van ivf-baby's op latere leeftijd. Er zijn aanwijzingen dat ze op latere leeftijd meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.

Dat meldt het AD vandaag. In de krant zegt een van de onderzoekers, hoogleraar Tessa Roseboom van het Amsterdamse ziekenhuis, dat er al langere tijd zorgen bestaan over het 'grotere gezondheidsrisico dat ivf-kinderen lopen'.

Ivf-kinderen hebben een iets hogere bloeddruk dan hun leeftijdsgenootjes, aldus Roseboom. 'Ook hun glucosespiegel is wat hoger en ze zijn over het algemeen iets zwaarder. Let wel: het gaat hier om normale, niet-zieke kinderen. Maar wel met een kleine, tot nu toe onverklaarbare gezondheidsachterstand. We willen heel graag weten wat hier de oorzaak van is.'

35 jaar
Volgens de onderzoekers zijn de gezondheidsverschillen op kinderleeftijd nog klein, op latere leeftijd lopen ivf-kinderen mogelijk meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Hoeveel meer is nog niet vast te stellen. De oudste Nederlandse 'ivf-baby' is dit jaar 30 geworden. De eerste ivf-baby ter wereld, Louise Brown, is 35 jaar oud.

Allereerst richt het onderzoek zich op de omstandigheden in de vruchtbaarheidsklinieken. Daarnaast kijken de onderzoekers ook naar de gezondheid van de ouders. Ook kan de hormoonbehandeling die de moeder krijgt een rol spelen.

Gegevens analyseren
De onderzoekers gaan gegevens analyseren van de 30.000 kinderen die de afgelopen tien jaar verwekt zijn in dertien Nederlandse ivf-klinieken. Uit die gegevens zijn al veel conclusies te trekken, omdat ze een zeer goede registratie bij houden.

Mogelijk worden later in het onderzoek de kinderen zelf onderzocht. Dat kan alleen als ze mee willen werken aan het onderzoek.

Roseboom zal over twee weken samen met haar collega Sjoerd Repping, hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie, het onderzoek lanceren op een congres van gynaecologen.

Trefwoorden:
Bron(nen):