maandag, 23 mei 2022

'Grootouders weten te weinig over veiligheid'

BAARN - Opa's en oma's die zorgen voor hun kleinkinderen zijn vaak niet op de hoogte van de laatste veiligheidsadviezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Een groot deel van de grootouders blijkt niet op de hoogte te zijn van de meest recente veiligheidsadviezen. Ze weten bijvoorbeeld niet wat een veilige slaaphouding is voor een baby en hoe een autostoel veilig gebruikt kan worden.

De resultaten van het onderzoek zijn zondag gepresenteerd op een conferentie van de American Academy of Pediatrics (AAP) in New Orleans.

Slaaphouding
Voor het onderzoek werden 49 deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen over veiligheid bij kinderen. Daaruit bleek onder meer dat 33 procent van de ondervraagden dacht dat de beste positie voor baby's om te slapen op de buik is. 23 procent antwoordde dat het beste is baby's op de zij te leggen. Slechts 43 procent gaf het juiste antwoord, dat baby's op hun rug moeten slapen.

Ook de kennis over het gebruik van autostoeltjes schoot te kort. Daarnaast gaf 74 procent aan te denken dat een loopwagen een goed apparaat is om baby's te helpen te leren lopen. De AAP maakt zich dan ook ernstig zorgen over veiligheid van kinderen.

In Amerika zorgen naar schatting zo'n 2,87 miljoen grootouders voor hun kleinkinderen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat er manieren worden gevonden om de grootouders op de hoogte te brengen van de laatste veiligheidsadviezen.

Trefwoorden:
Bron(nen):