Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

Voorbeeldschema voor babyvoeding

Getty Images

De hoeveelheid voeding die baby’s nodig hebben, verschilt natuurlijk per kind. Hier vind je een aantal voorbeeldschema’s met gemiddelde hoeveelheden babyvoeding.

In dit voorbeeld maken we in de eerste dagen gebruik van een opklimmend schema. De eerste dag geef je je baby zeven voedingen van 10 tot 20 milliliter per keer. Dit hoog je op in de dagen die volgen, met ongeveer 10 milliliter per dag. Aan het einde van de eerste week heeft je baby dan zijn definitieve hoeveelheid voeding gekregen.

Hoe vaak?

Kinderen met een geboortegewicht onder de drie kilogram krijgen meestal zeven voedingen per dag. Als een kind een geboortegewicht heeft tussen de drie en drie en een halve kilogram, geeft men meestal zes voedingen per dag.

Hoeveel voeding?

Het makkelijkste is om ervan uit te gaan dat je baby dagelijks 150 milliliter voeding voor ieder kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Als je baby vier kilo weegt, heeft hij 4 x 150 milliliter = 600 milliliter voeding per dag nodig. Dat betekent dat er per dag vijf voedingen worden gegeven van elk 120 milliliter. Aangezien de hoeveelheid per kind kan wisselen, is het belangrijk de groei in de gaten te houden. Goede groei is een teken dat je kind voldoende voeding binnenkrijgt.

De berekening telt tot een maximum van 900 milliliter per dag (vijf keer 180 milliliter voeding). Als je baby zes maanden oud is en kunstvoeding krijgt, wordt er opvolgmelk gegeven. De hoeveelheid melk is dan minder. Een baby van zeven maanden oud krijgt 700 milliliter melk verdeeld in drie keer. Een baby van negen maanden oud krijgt 600 milliliter in drie keer. Als je kindje tien maanden oud is, krijgt hij 500 milliliter in twee keer.

Voedingstijden

De voedingstijden bij een schema van 7 voedingen zijn:
7 uur, 10.30 uur, 14.00 uur, 17.30 uur, 20.00 uur, 23.00 uur en 3.00 uur.

De voedingstijden bij 6 voedingen per dag kunnen zijn:
7.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur, 23.00 uur en 3.00 uur.

De voedingstijden bij 5 voedingen per dag kunnen zijn:
7.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur, 23.00 uur.

Bedenk dat dit voorbeelden zijn van voedingsschema’s en dat het belangrijk is om naar het gedrag en de groei van je kind te blijven kijken. Kinderen die borstvoeding krijgen drinken vaak op vraag. De ene baby voelt zich prettig bij een voeding op vraag, de andere heeft behoefte aan structuur en vaste tijden en hoeveelheden.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur 
  • Redactie