maandag, 8 augustus 2022

Huidvlekken bij baby's

Wijnvlek, aardbeienvlek of ooievaarsbeet?

Veel baby’s hebben na hun geboorte last van vlekjes op de huid. De vlekjes hebben een roze of rode kleur en zien er vaak wat grillig of bobbelig uit. Er zijn verschillende soorten vlekken waarmee een kind geboren kan worden: een ooievaarsbeet, een wijnvlek of een aardbeienvlekje.

Ooievaarsbeet

Dit is een roze of rode vlek die meestal een paar dagen na de geboorte zichtbaar wordt. De vlekjes ontstaan in gezicht, nek, op de oogleden of in de haargrens. Sommige vlekjes kunnen zich ook onderhuids bevinden, waardoor ze amper zichtbaar zijn.

Een ooievaarsbeet is niets meer dan een groepje bloedvaten in de huid, dat na een paar maanden verdwijnt. Soms zie je de ooievaarsbeet weer kort verschijnen bij peuters die een driftige bui hebben of heel hard moeten huilen. De naam van de vlekjes is afkomstig van het fabeltje dat de ooievaar kindjes brengt. De vlekjes zouden zo het teken zijn dat de ooievaar het kindje met de snavel beetgehouden heeft.

Wijnvlek

Deze grote rode of paarse vlekken komen bij ongeveer twee op de duizend baby’s voor. Ze worden veroorzaakt door een lokaal toegenomen hoeveelheid bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken zijn aangeboren stoornissen in de ontwikkeling van de huid en komen vooral in het gezicht voor. Bij pasgeborenen zijn de vlekken licht- tot donkerrood. Op latere leeftijd worden ze vaak paarser van kleur en kunnen ze ook dikker op de huid komen te liggen.

  • Sinds een aantal jaren worden wijnvlekken met laser behandeld. Hierbij worden de bloedvaatjes tijdelijk erg verhit waardoor deze beschadigen. Het lichaam ruimt de beschadigde vaatjes op en de rode kleur zal lichter worden/verdwijnen. 
  • Wijnvlekken kunnen onderdeel zijn van het Sturge-Weber syndroom. Hierbij zijn er naast rode vlekken vaak ook afwijkingen aan de zenuwen. Risico op dit syndroom is vooral groot wanneer de wijnvlekken op het voorhoofd en rond de ogen voorkomen. 
  • Wijnvlekken mogen niet verward worden met haemangiomen (aardbeienvlek). Hierbij is ook sprake van veel bloedvaatjes in de huid, maar deze kunnen op latere leeftijd nog ontstaan en verdwijnen vaak ook uit zichzelf.

Aardbeiplek

Wanneer de baby rode vlekjes heeft die bobbelig aanvoelen en dus op de huid liggen, is er sprake van een hemangioom, ook wel een aardbeiplek genoemd (zie afbeelding rechts). Deze verschijnt ook in de eerste dagen na de geboorte, maar kan nog verder uitgroeien. Vaak groeien de vlekken een paar maanden, om vervolgens jaren te blijven zitten en dan pas te verdwijnen. Aardbeienvlekken kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Als de vlekken na een paar jaar nog niet weggetrokken zijn, kunnen ze door middel van een kleine ingreep verwijderd worden.