Kun je zwanger worden als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding als anticonceptie: een goed idee?

vrouw-borstvoeding
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kun je zwanger worden als je borstvoeding geeft?

Als je als kersverse moeder borstvoeding geeft aan je baby, dan heb je het vast vaak al om je heen gehoord: dat je zolang je borstvoeding geeft je niet zwanger kunt worden. Dat zou handig zijn, maar is dat ook zo?

Geef je borstvoeding, dan maak je het hormoon prolactine aan. Dit hormoon gaat de rijping van een nieuwe eicel tegen. "Dat komt vooral omdat de productie van oestrogeen wordt geremd", zegt Ellen Kamman van borstvoedingsorganisatie La Leche League tegen het AD.

Borstvoeding is geen betrouwbaar anticonceptiemiddel

Het klopt dus dat je dan minder of niet vruchtbaar bent. Er is wel een hele grote 'maar': dit is absoluut geen betrouwbare vorm van anticonceptie. Je moet je namelijk houden aan een aantal strikte voorwaarden. Volgens Kamman moet je bijvoorbeeld zowel overdag als 's nachts borstvoeding geven. Verder mag tussen de voedingen niet langer dan vier uur (overdag) of vijf uur (’s nachts) zitten. Bovendien werkt het alleen als de baby geen bijvoeding krijgt en je als moeder nog geen menstruatie hebt gehad. En niet te vergeten, je baby gebruikt uitsluitend je borst om te voldoen aan zijn zuigbehoefte. Je merkt het al: een hoop voorwaarden waar veel moeders in de praktijk niet aan kunnen voldoen.

Wil je dus niet opnieuw zwanger worden? Gebruik een betrouwbaar anticonceptiemiddel, zoals een condoom, pessarium, de (prik)pil of een hormoonspiraal. Twijfel je over anticonceptie in combinatie met het geven van borstvoeding, laat je dan vooral informeren door een IBCLC-lactatiekundige of neem bij vragen contact op met borstvoedingsorganisatie La Leche League.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • ad.nl
  • La Leche League