'Mannen willen pijnbestrijding bij bevalling'

Getty Images

MAASTRICHT - Mannen blijken het belangrijk te vinden dat hun vrouw pijnbestrijding kan krijgen tijdens de bevalling. Dat stelt medicus Marijke Hendrix van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Mannen hebben ook vaker de voorkeur voor een bevalling in het ziekenhuis. Volgens Hendrix heeft de thuisbevalling voor gezonde zwangere vrouwen de voorkeur. Verloskundigen zouden dan ook extra opgeleid moeten worden om ook thuis meer aan medicinale pijnbestrijding te kunnen doen.

Vrouwen weten vaak al heel vroeg in de zwangerschap waar zij willen bevallen. Ze hechten het meeste waarde aan een huiselijke omgeving tijdens de bevalling.

Uit het onderzoek van Hendrik blijkt dat vrouwen die thuis bevallen, de minste kans lopen dat de geboorte eindigt in een tang- of vacuümverlossing of een keizersnede. In het ziekenhuis komt dit veel vaker voor.

Volgens Hendrix komt dit omdat alleen in het ziekenhuis foetale bewaking of inleiden van de bevalling mogelijk is en dat er dus ook eerder naar die middelen wordt gegrepen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • academisch ziekenhuis Maastricht