Mijn baby heeft een droge huid

Vervellen en indrogen

Getty Images

Sommige baby’s hebben een erg droge huid. Vooral baby’s die een aantal dagen of meer voorbij de uitgerekende datum geboren worden, kunnen een droge vellerige huid hebben.

Het kan zijn dat de vervellingen bij de geboorte al aanwezig zijn. In dat geval is het goed te zien aan de handjes en voetjes van je baby. Het vel raakt daar los en de hele huid droogt snel in. Hier is eigenlijk niets aan te doen.

Langere zwangerschapsduur

Na een aantal dagen stopt de vervelling. Na een á twee weken ziet de huid er meestal weer gewoon uit. Smeren met baby-olie of crèmes heeft in dit geval geen zin. Het vervellen komt echt door de langere zwangerschapsduur en je baby moet daar even ‘doorheen’. Als je baby direct na de geboorte vervelt wil dat niet zeggen dat hij later ook een droge huid zal hebben.

Eczeem

Baby’s kunnen een droge huid blijven houden, soms is er sprake van eczeem. Hier heeft het wel zin om de huid goed vet te houden. Zorg dat dat de huid niet uitdroogt, doe je baby niet te lang of te vaak in bad en vermijd zeepproducten. De apotheek en de drogist verkopen diverse zalfjes en crèmes die speciaal voor de droge babyhuid zijn ontwikkeld. Vaseline met paraffine, Lanette crème of cetomacrogol crème zijn hier voorbeelden van. Je kunt deze zalven zo vaak als je wilt op de huid van je baby smeren omdat ze geen medicijnen bevatten. Als het eczeem heviger wordt of als je twijfelt is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur 
  • Redactie