donderdag, 22 april 2021

Net getest: Dot.Pot

3-in-1 potje voor zindelijkheidstraining

Mijn dochtertje is bijna 3 jaar. Ze plast al een tijdje op de pot, maar nog niet structureel. En poepen doet ze het liefst in haar luier. Het is dus echt tijd voor zindelijkheidstraining. De vrolijk gekleurde Dot.Pot is een 3-in-1 potje voor zindelijkheidstraining: pot, wc-verkleiner en opstapje. Zal het lukken om Isabel in één week zindelijk te krijgen?

De training

Er stond al een tijdje een potje bij ons in de wc en af en toe doet Isa er ook wel een plasje op. Vooral poepen is een probleem. Als ik thuis kom met de Dot.Pot is Isa blij verrast. Het opstapje wordt meteen in gebruik genomen als emmer voor de Duplo... Maar daarna krijgt het toch echt een vaste plaats op de wc.

Mijn man en ik hebben een week vrij en kunnen ons dus helemaal toeleggen op de training. We trekken Isa een makkelijke joggingbroek aan, zodat ze zelf op het potje kan. En we beloven haar - lekker pedagogisch verantwoord - dat als ze op de wc poept, ze een cadeau mag uitkiezen.

De eerste dag poept ze in haar broek. "Ik dacht dat ik een luier om had", zegt ze. Blijkbaar heeft dit zo'n indruk op haar gemaakt, dat ze de volgende dag aangeeft dat ze moet poepen. Maar ze wil niet op de wc, ze wil een luier om. Ze beseft dus blijkbaar wel goed wanneer ze moet poepen...

De dagen daarna vraagt ze nog steeds om een luier als ze moet poepen. Maar aan het eind van de week lukt het ons toch om haar op de wc te zetten. Weliswaar zonder wc-verkleiner, want dat vindt ze maar niks. Sinds die dag is ze zindelijk. Het opstapje gebruikt ze om op de grote wc te klimmen, maar ook om bij de wasbak te kunnen om haar handjes te wassen.

Ervaring

Uiteindelijk is Isabel dus binnen een week zindelijk. Waarschijnlijk was dit zonder de Dot.Pot ook wel gelukt, want de wc-verkleiner gebruiken wij niet. Het belangrijkste voordeel is het gemakkelijk uitneembare binnenpotje, dat je in een handomdraai kan schoonmaken. Mijn man Ronald: "Als mijn dochter op het potje geplast heeft en je leegt het in de wc, dan heb je geen druppels aan de zijkant van het potje. Zelfs Isa kan haar eigen potje in de wc legen zonder te knoeien."

De Dot.Pot is verkrijgbaar bij diverse (online) babywinkels.