donderdag, 5 augustus 2021

Net getest: Oorthermometer van Braun

ThermoScan IRT-4520

De beste manier om iemands lichaamstemperatuur te meten, is volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap, rectaal (anaal). Dit geeft de nauwkeurigste meting en kan zelfs bij kleine baby's. Toch ben ik op zoek naar een andere manier van meten. Mijn zoontje van zes maanden heeft namelijk al langdurig (meer dan een maand) verhoging. De kinderarts heeft daarom geadviseerd dit goed in de gaten te houden en op drie vaste momenten per dag zijn lichaamstemperatuur te meten. Dit valt echter niet mee. De kleine man overstrekt zich en iedere meting wordt een 'gevecht'. Dat moet makkelijker kunnen, toch?

Ik besluit een oorthermometer aan te schaffen. Bij de drogist ontdek ik dat je al voor 10 euro een oorthermometer aan kan schaffen. Maar goedkoop blijkt duurkoop. Na weken verhoging geeft deze thermometer een temperatuur van 34,1 aan. Dat kan niet kloppen. Na tien van dit soort metingen stop ik hem weer in de doos en breng hem terug. Dan toch maar duurdere proberen: de ThermoScan IRT-4520 van Braun.

Deze blijkt een stuk nauwkeuriger en consequenter te meten. Hij geeft wel een lagere lichaamstemperatuur aan dan de rectale meting, maar in de gebruiksaanwijzing wordt ook aangegeven dat je daar rekening mee moet houden. Een paar dagen lang meet ik daarom rectaal en in het oor (steeds hetzelfde oor) en vergelijk deze resultaten. Er blijkt gemiddeld een afwijking van 0,5 °C te zijn. Na die paar dagen meet ik enkel nog in het oor. Wat een verademing, in een paar seconden tijd heb ik zijn temperatuur gemeten. Zonder 'gevecht' en zonder dat zijn broek en luier uit hoeft.

Conclusie
Met de ThermoScan IRT-4520 van Braun is de temperatuur van je baby of kind eenvoudig op te meten in een paar seconden. Je kan je kind zelfs temperaturen als het slaapt. De oorthermometer is zeer gebruiksvriendelijk en de lichaamstemperatuur is eenvoudig af te lezen. Ook zit er een geheugenfunctie op waarmee je de acht laatst gemeten temperaturen kan bekijken. De oorthermometer wordt geleverd met filters voor de lens. Na ieder gebruik moet je er een nieuwe op doen. Als je drie keer per dag meet, moet je dus wel snel weer naar de winkel voor nieuwe filters, 40 stuks kosten zo'n 10 euro, maar normaliter doe je daar natuurlijk veel langer mee.

De oorthermometer van Braun bevalt dus erg goed en is een aanrader als je kinderen hebt die rectaal temperaturen een probleem vinden. Hij is niet goedkoop, maar het scheelt een hoop gedoe.