Nieuwe bloedtest spoort vroeg zwangerschapsvergiftiging op

echo-eerste-trimester
Getty Images

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een test ontwikkeld die al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen of een vrouw zwangerschapsvergiftiging krijgt. Het gaat om een bloedtest in de fase waarin iemand nog geen klachten heeft.

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging. In Nederland krijgt één tot vijf procent van de zwangere vrouwen hiermee te maken. De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen, en treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap. De oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is (nog) niet bekend.

Voorspelling in eerste trimester

Met de nieuwe bloedtest - NIP - versie 2 genaamd - van het UMC konden onderzoekers uit een groep van 161 zwangeren al in het eerste trimester correct voorspellen dat vier van hen later een zwangerschapsvergiftiging zouden krijgen. De nieuwe bloedtest is een variant op de prenatale NIPT-test, waarbij in het bloed wordt gezocht naar erfelijke afwijkingen. In plaats van analyse van het DNA zoals bij de NIPT, kijkt deze nieuwe test in het bloed naar het RNA. De test zal nu grootschalig op meerdere locaties worden getest in de praktijk.

De onderzoekers hopen dat de nieuwe bloedtest in de toekomst gecombineerd kan worden met de huidige, al gebruikte NIPT. 

Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Bron 
  • NOS
  • Amsterdam UMC