Slaapmiddelen tijdens de zwangerschap

Getty Images

Ik ben 6 maanden zwanger van mijn eerste kindje en soms slik ik oxazepam. Dit komt gelukkig weinig voor. Ik ben een heel moeilijke slaper en dan word ik rustig en slaap ik fijn. Ik heb al veel opgezocht op internet wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor het ongeboren kindje, maar ik krijg eigenlijk geen duidelijk antwoord. Hoop dat u me verder kan helpen?

Wendy

Herman van Tinteren, kinderarts

Het middel oxazepam wordt regelmatig gebruikt als slaapmiddel. Het komt uit de groep medicijnen die allemaal bij de grote groep van de benzodiazepines worden gerekend. De naam eindigt heel vaak op zepam. De bekendste uit de groep is wel diazepam, wat een stofnaam is voor Valium.

Het kenmerk van al deze stoffen is dat ze een rustgevende werking hebben en een aantal wordt ook als slaapmiddel gebruikt. We weten dat de stof via de moederkoek ook bij de baby komt. Van oxazepam is bij minimaal gebruik later in de zwangerschap geen groot effect op de baby te verwachten.

In het algemeen is het zo dat er wordt gezegd dat de stof mag worden gebruikt als het echt noodzakelijk is en er geen andere middelen als alternatief te gebruiken zijn. Ik kan je dus geruststellen, maar het gebruik moet wel tot het echt hoog nodige worden beperkt.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.