Striae: groeistrepen op je lichaam

Hoe kom je aan striemen op je huid?

Striae
Getty Images

Als je in korte tijd snel groeit, bijvoorbeeld in de puberteit, door veel trainen of tijdens een zwangerschap, dan kun je striae krijgen. Dit zijn groeistrepen. Onschuldig, maar voor velen een doorn in het oog.

Groeistrepen zijn dunne strepen van enkele centimeters lang en enkele millimeters breed. Ze ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei. Maar ook onder invloed van bepaalde hormonen, zoals bijvoorbeeld het zwangerschapshormoon en mannelijk geslachtshormoon.

Gespannen huid

Als iemand anabole steroïden gebruikt, kan dat ook striae veroorzaken. Deze middelen bootsen namelijk de werking van het mannelijk geslachtshormoon na.

De strepen komen meestal op plekken voor waar de huid het meest gespannen is: op de buik, billen, dijen, liezen en rond de tepels. Veel vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van.

Let op je gewicht

Groeistrepen ontstaan als je sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Bijvoorbeeld bij sterke gewichtstoename, groeispurts in de puberteit, zwangerschap of als je spieren zich te snel ontwikkelen. Er komt een te grote spanning op de huid te staan, waardoor het onderhuids bindweefsel scheurt. Er ontstaan dan strepen, die littekens nalaten.

Ter hoogte van de striae zijn de lichaamshaartjes verdwenen en wordt geen talg of zweet afgescheiden. In het begin hebben de strepen een rode of paarsrode kleur. Daarna worden ze bleker en vormen lijntjes. Deze kunnen enkele centimeters lang zijn en enkele millimeters breed.

Striae weg?

Groeistrepen zijn moeilijk te behandelen, omdat het eigenlijk littekens zijn. Daarom is het niet effectief om ze chirurgisch te laten behandelen. Dat zou leiden tot weer nieuw littekenweefsel.

Er is helaas nog geen enkele behandeling die de striae helemaal laat verdwijnen. Wel zijn er diverse methodes waarmee je de strepen kunt laten vervagen.

Schoonheidssalons en dermatologen hebben diverse behandelingen. Zo is er de Skin Peeler, een dermabrasieapparaat waarmee de buitenste huidlagen verwijderd worden. Microkristalletjes slijpen de huid op de gewenste plaatsen af. Dit gebeurt laagje voor laagje. Tegelijkertijd worden de gebruikte kristallen en loskomende huidcellen weggezogen.

Bij apotheken, drogisten en schoonheidssalons zijn diverse crèmes verkrijgbaar die de striae verminderen. En zorgen dat de strepen minder 'paars' zijn.  

Overigens zijn de groeistrepen minder goed te zien als je bruin bent. Zoek dus lekker de zon op of ga onder de zonnebank. Zorg wel voor een goede bescherming tegen de zon: de huid is immers uitgerekt en dunner dan op de plekken waar geen groeistrepen zitten. Verbranden gaat dan ook sneller dan je denkt.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij alles geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zorg dat je je huid elastisch houdt tijdens zwangerschap of snelle gewichtstoename. Smeer je huid iedere dag in met een vette crème of amandelolie. Overmatig wassen en blootstellen aan droge lucht droogt je huid uit, voorkom dit dus. 

Ook gezonde voeding houdt je huid soepel: je moet voldoende water drinken en veel groenten en fruit eten. Water drinken zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt en elastisch blijft. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten. Zij maken afvalstoffen onschadelijk en gaan het verouderingsproces tegen.

Auteur