Val je sneller af als je borstvoeding geeft?

Je verbrandt meer, maar je lichaam heeft ook meer energie nodig

borstvoeding-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: val je sneller af als je borstvoeding geeft?

Veel moeders denken dat je sneller afvalt als je borstvoeding geeft aan je baby dan wanneer je dit niet doet. Volgens het Voedingscentrum heb je als vrouw dagelijks ongeveer 2000 kilocalorieën (kcal) nodig. Geef je volledig borstvoeding? Dan kun je hier in de eerste twee levensmaanden van je baby nog bijna 600 kcal bij optellen, blijkt uit onderzoek. Dus in theorie klopt het: je zou een halve gram per week kunnen afvallen.

Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Je verbrandt namelijk misschien meer dan wanneer je geen borstvoeding geeft, je lichaam heeft ook meer energie nodig. Hierdoor ga je vanzelf meer eten. Dit toont ook een analyse uit vijf verschillende onderzoeken aan. Volgens deze onderzoeken vielen borstvoedende vrouwen in een jaar tijd gemiddeld 0,6 tot twee kilogram meer af dan vrouwen die geen borstvoeding gaven. Maar de hoeveelheid kilocalorieën die je verbrandt met borstvoeding wegen haast niet op tegen de extra kilocalorieën die je moet eten om voldoende energie te hebben en je goed te voelen.

Daarnaast spelen hormonen ook een rol. Zo zorgt het borstvoedingshormoon prolactine voor een hogere eetlust. Vermoeidheid door gebroken nachten heeft ook invloed op je hongerhormonen, waardoor je eerder trek hebt en minder snel een vol gevoel hebt.

Giftige stoffen

Geef je borstvoeding, dan hoor je het vast weleens: je zou niet meer dan een halve kilo per week mogen afvallen vanwege giftige stoffen die vrijkomen uit je vet. Dit komt doordat je als mens met veel stoffen in aanraking komt die, in grote hoeveelheden, giftig zijn. Een deel van die stoffen kan opgeslagen worden in het lichaamsvet. Als je dan afvalt, kunnen die stoffen vrijkomen.

Of deze stoffen vervolgens in de moedermelk komen en in welke mate, is tot nu toe alleen onduidelijk. Bij een onderzoek werd er gekeken naar een aantal specifieke stoffen tijdens het afvallen. Er zijn toen geen verschillen in de moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus vooralsnog hiervoor geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden.

Verantwoord afvallen

Wil je toch graag wat gewicht verliezen? Zorg er dan voor dat je dit geleidelijk doet, zodat je je fit en goed blijft voelen. Dat kan door gezond en volwaardig te eten en meer te bewegen dan je binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld lekker gaan wandelen of fietsen met je baby.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Mayo Clinic
  • Voedingscentrum
  • PubMed
  • La Leche League